Jaký je rozdíl mezi labyrintem a bludištěm? V jednom z nich byste se určitě neztratili

Motiv labyrintu prostupuje naší kulturou i uměním již po tisíciletí, přitom ho však většina z nás používá špatně. Jak se tedy labyrint liší od bludiště?

Labyrint, nebo bludiště? Pro většinu z nás se jedná o synonyma, oba termíny používáme víceméně zaměnitelně. A pokud v nerozlišování mezi bludištěm a labyrintem budete pokračovat, nejspíš to nikomu vadit nebude – ale tento rozdíl přece jen stojí za prozkoumání.

Labyrint není bludiště

Bludiště je hlavolam složený z rozvětvených cest od startu do cíle. Správných možností, jak jej projít, může být i více, zatímco v případě labyrintu se obvykle jedná pouze o jednu možnou cestu, která navíc vede od vnějšího kraje ke středu. Bludiště však může nabývat rozmanitějších podob, například cíl nemusí být uprostřed, nýbrž třeba na opačném kraji struktury.

V labyrintu tedy není možné zabloudit, cesta vede přes různé zákruty stále kupředu k cíli. Zatímco procházení bludištěm je dobrodružstvím a zkouškou nervů (neboť z chyb se není možné poučit, zvolení správné možnosti je náhodné), průchod labyrintem je spíše zklidňující, uzemňující činností. I proto se motiv labyrintu využívá pro rituály či přímo meditace, ve středověku pak symbolizoval složitost životní cesty, jež ale vždy vede k Bohu. Postupem času tyto spirituální a náboženské účely ustoupily prosté zábavě, ale dnes se s rostoucí oblibou meditace motiv labyrintu připomíná častěji.

Pochybný původ

Původ slova labyrint je nejasný. Nejčastěji se hovoří o teorii, že je řecké slovo labyrinthos odvozeno z vymřelého jazyka zvaného lýdština, kde označovalo sekeru se dvěma ostřími. Právě tento symbol byl totiž typický pro minojskou civilizaci na Krétě, s níž je labyrint mytologicky výrazně spojen. Konkrétně jde o slavný Mínóův nebo také Krétský labyrint, jenž pro krále Mínóa postavil legendární stavitel Daidalos.

Ve středu labyrintu se nacházel Minotaur, napůl člověk, napůl býk. Mýtus o Théseovi, který Minotaura udatně porazil, však prozrazuje, že toto nejznámější použití slova labyrint je ve skutečnosti špatné – Théseus se totiž z v zákrutách neztratil jen díky niti od Ariadny, dcery Mínóa; Krétský labyrint byl tedy ve skutečnosti spíše bludištěm…

Zdroj: Wikipedie

Mojmír Sedláček

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom