28. října 2022 06:00

Běchovický mord se vyřešil nečekaně rychle. Soud však byl tyátrem plným zvratů

Když se učitelka Hana Kalvodová už čtvrtý den neukázala v práci, vydala se policie 9. března 2002 do vily v Běchovicích, kde žila se svým manželem Ladislavem. Oba byli v domě nalezeni mrtví, 62letý Ladislav Kalvoda byl zavražděn čtrnácti bodnými ranami, 54letá Hana Kalvodová šestadvaceti.

Okamžitě se rozjelo vyšetřování a vyslýchání možných svědků a sousedů. Manželé se v sousedství těšili úctě, ne tak jejich adoptivní dcery, Petra a Michala. Podle výpovědí se k rodičům nechovaly příliš příkladně, 16letá Michala byla navíc v diagnostickém ústavu, z něhož pravidelně utíkala za svým 19letým přítelem Michalem Šťastným, u kterého na útěku žila.

Rychlé dopadení pachatelů

Šťastný byl jedním z prvních podezřelých. Kriminálka ještě ten den dvojici navštívila a zadržela. V bytě Šťastného se totiž našly věci patřící do domácnosti zavražděných. Zbývala tedy otázka, kdo z nešťastné dvojice vraždil a proč? Během výslechu se oba přiznali, byť se jejich verze lišily v detailech.

Michala Kalvodová údajně nežila s adoptivními rodiči šťastně. Oba rodiče pocházeli z akademického prostředí a na dcery měli stejné nároky. Když nenaplňovaly jejich představy, sahal prý Ladislav Kalvoda k přísným trestům. Patnáctiletou Petru vyhodil z domu, Michalu ve stejném věku umístili do diagnostického ústavu.

Matka křičela: „Proboha, přestaňte!“

Onen osudný večer přijeli oba mladí milenci autobusem do Běchovic s úmyslem vykrást vilu rodičů. Podle Michaly Kalvodové se Šťastný chystal oba rodiče zavraždit, Kalvodová si to však nepřála a Šťastný od úmyslu zdánlivě upustil. Proto ji během krádeže překvapilo, když z horního patra, kde její přítel kradl, slyší matčin hlas volající „Proboha, přestaňte!“.

Když se šla podívat nahoru, naskytl se jí hrůzný pohled na Michala Šťastného vraždícího její adoptivní rodiče. Podle Šťastného nebyla vražda plánovaná, zabíjet začal, až když se Ladislav Kalvoda probudil. Těžko se tomu věří už jen proto, že Šťastný si s sebou vzal nůž. Ten si během vraždění zlomil a dílo dokončil pomocí kuchyňského nože. Při vyšetřování navíc vyšlo najevo, že na Kalvodu zaútočil ve spánku.

Soudní proces s Kalvodovou a Šťastným

Přestože pachatelé byli dopadeni se značnou rychlostí, bylo ohledně případu stále živo. V první řadě se objevila skutečnost, že Michala Kalvodová je těhotná. O mnohem větší rozruch se ale postaral sám Šťastný. Soud totiž obdržel informaci, že se muž nejspíš pokusí o útěk, proto byla o spolupráci požádána policie. Tím však překvapení nekončila.

Obhájce Michala Šťastného trval na tom, že je jeho klient nevinen a žádal soud o jeho propuštění z vazby, zproštění viny a dořešení případu. Šťastný totiž u soudu popřel svou vinu s tvrzením, že byl k přiznání donucen policisty. Obhajoba navíc předvolala nečekaného svědka, který se údajně k vraždám přiznal.

Nečekané přiznání Marcela Hausmana

Tím svědkem byl čtyřiadvacetiletý Marcel Hausman, který se Šťastným sdílel celu během jeho zadržení ve vazební věznici na Pankráci. Hausman, který byl ve vazbě za loupežné přepadení penzionu, se u soudu choval velmi arogantně, obořoval se na přítomné fotografy a ke své účasti se vyjádřil poměrně stroze: „Oni s tím nemají nic společného. Vraždil jsem já. Dál vypovídat nebudu. Mám právo na obhájce.“ Právě Hausmana, který údajně kradené věci z domu Kalvodových Šťastnému prodal, označil Michal Šťastný za pravého vraha.

Státní zástupce ale označil Hausmanův výstup za divadelní představení, přičemž mu soudkyně Jaroslava Lišková dala za pravdu. Hausmanova výpověď byla podle ní součástí Šťastného snahy oddálit rozsudek. Ze soudní síně museli vyvést i Šťastného matku, která průběh soudu neustála a narušovala jeho jednání. Po dvou hodinách dovolila soudkyně odejít i Michale Kalvodové, která po celou dobu plakala, odmítala vypovídat a stěžovala si na bolesti břicha. Šťastný neprojevoval absolutně žádné emoce.

Trest pro Šťastného 25 let

Rozsudek se ale nikomu oddálit nepodařilo. Michal Šťastný putoval za mříže na 25 let. Teprve 19letý mladík, který se dříve léčil na sexuologii kvůli napadení ženy s kočárkem, má podle soudního psychologa psychopatické rysy. Vzhledem k nízkému věku je ale podle znalce možná náprava, bude-li ve vězení pracovat a pokud na něj bude vyvíjen patřičný výchovný tlak.

Přestože ji státní zástupce od začátku označoval jako vědomou spolupachatelku, Michale Kalivodové se vražedný úmysl dokázat nepodařilo. Byla odsouzena na 18 měsíců za krádež ve zvláštním nápravném zařízení v Řepích, které vězeňkyním umožňuje pobyt s dětmi.

Zdroj: iRozhlas / Svet.sme.sk / idnes.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom