27. října 2022 06:00

Co dnes dělají brutální vrazi? Příběhy nejznámějších členů Manson Family

Kult zvaný Manson Family, v jehož čele stál Charles Manson, koncem 60. let svými brutálními činy šokoval nejen Američany. Členové kultu byli odsouzeni k smrti, se změnou zákona jim ale byly tresty změněny na doživotí – a tak někteří stále čekají, až jejich životní cesta za mřížemi jednoho dne skončí.

Brutální vražda těhotné herečky Sharon Tate a jejích tří přátel a také vražda podnikatelského páru LaBianca. Tyto zločiny má na svědomí kult Manson Family, za jehož založením stál notoricky známý fanatik Charles Manson. Soud aktéry těchto událostí v 70. letech odsoudil k trestu smrti, který byl později změněn na doživotí.

Někteří členové kultu se dodnes pokoušejí opustit vězení díky podmínečnému propuštění, nikomu z kultu se však nepodařilo dostat na svobodu – a vzhledem k jejich historii se zdá nepravděpodobné, že by soud někdy rozhodl jinak. Co tedy nejvýraznějšími členové Manson Family dělají dnes, pokud jsou ještě naživu?

Charles Manson

Zakladatel Manson Family byl podle knihy Manson: The Life and Times of Charles Manson už jako dítě rád středem pozornosti. Trávil mnoho času v nápravných zařízeních a později ve vězení, ale kdykoliv to šlo, vinu za své činy rád shodil na někoho jiného. O něco podobného se pak snažil i se svým kultem.

Za nápadem vraždit stál Charles Manson, i když osobně to nebyl on, kdo oběti brutálně zabil. Téměř vše nechal na starost svým nohsledům. Přesto byl uznán vinným v sedmi případech vraždy prvního stupně.

Až do roku 2017 si hlava kultu odpykávala svůj doživotní trest v kalifornské věznici Corcoran State a v posledním období svého života Manson trpěl rakovinou tlustého střeva. „Věk už se na něm podepisuje. Příroda dělá svoje. Jednoho dne se prostě neprobudí,“ řekl o Mansonovi krátce před jeho smrtí vnuk Jason Freeman deníku Los Angeles Times.

Charles Manson nakonec zemřel v nemocnici, kam byl převezen, a to 19. listopadu roku 2017. Po delším boji s rakovinou mu selhalo srdce.

Charles Watson

Člen kultu, jemuž se přezdívalo Tex, byl pravděpodobně nejbrutálnějším vrahem ze všech, kteří se na masakrech na Cielo Drive a Waverly Drive podíleli. Bodal i do už bezvládných těl, čistě pro své vlastní potěšení. Po vraždách odjel do Texasu, ale přesto byl dopaden a odsouzen jen o necelý rok později než ostatní vrazi.

Charles Watson je aktuálně vězněn ve věznici Mule Creek ve městě Ione nedaleko Sacramenta. Krátce po odsouzení se dal na křesťanskou víru, a dokonce se stal vysvěceným knězem. V roce 1979 se oženil s Kristin Joan, s níž má čtyři děti zplozené při manželských návštěvách. Ty byly později pro trestance odsouzené na doživotí zrušeny.

Celkem osmnáctkrát žádal Charles Watson o podmínečné propuštění, naposledy v říjnu 2021 – ale to mu bylo, ostatně jako pokaždé předtím, zamítnuto. Nyní je mu už 76 a o propuštění si může znovu zažádat až v roce 2026.

Leslie Van Houten

Do Leslie Van Houten by zřejmě nikdo neřekl, že se může stát členkou vražedného kultu. Její rodina byla ze střední třídy a ona sama byla výbornou studentkou. Ve škole také byla natolik oblíbená, že se stala královnou ročníku. Upřednostňovala ale volnost, školu vzdala a poznala Charlese Mansona, který ji nalákal do Manson Family.

Van Houten tvrdí, že drogy poprvé zkusila poté, co se její rodiče rozvedli, když jí bylo čtrnáct let. Když pak jako sedmnáctiletá dívka otěhotněla a matka ji přinutila k potratu, vztah k její rodině to velice negativně ovlivnilo. Proto od ní chtěla dát ruce pryč.

Na vraždě Sharon Tate a jejích přátel se Leslie Van Houten nepodílela, ale při masakru na Waverly Drive ubodala Rosemary LaBianca. Nyní si odpykává doživotní trest v ženské věznici v Coroně, kde je známá jako příkladná vězenkyně. Za mřížemi vystudovala vysokou školu a vede podpůrný kroužek pro ostatní ženy.

Už celkem dvacetkrát žádala dnes již 73letá Van Houten o podmínečné propuštění, ani jednou jí ale nebylo vyhověno (naposledy v březnu letošního roku). Zasadila se o to i sestra zavražděné herečky Debra Tate, která se rozhodla do médií mluvit o tom, jaké riziko by propuštění kohokoliv z Manson Family představovalo pro společnost.

Patricia Krenwinkel

Patricia Krenwinkel se ke kultu Charlese Mansona přidala v roce 1967 a několik měsíců s ním žila a cestovala. O dva roky později už byla jeho oddanou ovečkou, která byla ochotná pro svého vůdce udělat cokoliv a vyhovět jeho přáním.

Byla přítomná u vražd na Cielo i Waverly Drive a u soudu sama dosvědčila, že ona osobně ubodala Abigail Folger. Byla to také ona, kdo bodal do mrtvého Lena LaBiancy vidličkou a psal nápisy krví na zdi. Řekla také, že při těchto hrůzných činech vůbec nic necítila.

Nyní si Krenwinkel odpykává doživotní trest v ženské věznici ve městě Chino v Kalifornii. Ostatní vězeňkyně jí přezdívají Krenny a stejně jako Van Houten, i ona za zdmi věznice zvládla vystudovat vysokou školu. Je také členkou mnoha programů.

Při posledním pokusu o svobodu se Patricii Krenwinkel téměř poštěstilo. V květnu letošního roku soud rozhodl o podmínečném propuštění a bývalá členka Manson Family už se těšila ven. Rozhodnutí ale zvrátil kalifornský guvernér Gavin Newsom, a tak je pravděpodobné, že i ona za mřížemi dožije.

Susan Atkins

Bylo jí teprve 15 let, když její matka podlehla rakovině a nešťastný otec propadl alkoholismu. Susan Atkins se od té doby v podstatě vychovávala sama, žila se svým mladším bratrem, studovala a pracovala ve snaze sebe i jeho uživit. Po přestěhování do San Francisca v roce 1967 poznala Charlese Mansona a přijala pozvání k jeho kultu.

Přestože byla věrnou následovnicí svého vůdce, byla to právě ona, kvůli komu prasklo, že Manson Family stojí za vraždami Sharon Tate a jejích přátel a manželů LaBianca. Do detailu totiž vyprávěla o vraždách po zatčení za jiné delikty svým spoluvězeňkyním – a ty se obrátily na policii.

U soudu Atkins přiznala, že držela Tate a řekla jí, že nad ní nemá slitování, zatímco do ni Watson bodal a ona prosila o život svého nenarozeného dítěte. Za mřížemi se obrátila ke křesťanské víře a také se dvakrát vdala, druhé manželství vydrželo až do její smrti.

Susan Atkins zemřela ve věku 61 let v roce 2009 poté, co jí lékaři našli nádor na mozku. Na tomto světě po sobě zanechala syna, který se narodil ještě před vraždami a pojmenovala ho Zezozose. Ten jí ale byl odebrán, a protože s ním příbuzní nechtěli mít nic společného, byl adoptován a dostal jiné jméno. O jeho aktuálním životě nejsou žádné dostupné informace.

Linda Kasabian

Kasabian se ke kultu Charlese Mansona přidala až v červenci 1969, tedy jen několik týdnů před brutálními vraždami. Spolu s dalšími členy se často účastnila nočních loupeží, při kterých byli spící majitelé domů okrádáni o cennosti. Jako jediná s řidičským oprávněním byla v noc vražd na Cielo Drive zaúkolována právě řízením.

Linda Kasabian se vražd neúčastnila a slíbila, že za imunitu bude proti Manson Family svědčit. U soudu vypověděla, že slyšela masakr v domě a vyběhla z auta, aby se pokusila události zastavit. Vše popsala přesně tak, jak si pamatovala, a imunitu skutečně dostala. V případu se totiž stala klíčovým svědkem.

Po soudu se Kasabian stáhla do ústraní a snaží se žít velmi nenápadným životem. Dnes má dvě už dospělé děti a je jí 73 let. Velmi výjimečně se objevovala i v televizních rozhovorech, její obličej ale byl vždy rozmazán, aby si zachovala anonymitu.

Zdroj: Laist

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom