13. července 2022 13:45

Měsíc teď bude nejblíže Zemi. Nepropásněte úchvatný bouřkový superúplněk

Při červencovém úplňku, který připadá na 13. července 2022, se Měsíc přiblíží k Zemi na 357 418 km. Oblohu tak ovládne letošní největší a nejzářivější superúplněk.

Červencový superúplněk vyvrcholí ve středu 13. července přesně ve 20:37, úchvatné představení si však můžete bez problémů vychutnat i během následující, tedy čtvrteční noci. A pokud se vám nepoštěstí zahlédnout Měsíc přes mraky, stačí se připojit k virtuálnímu teleskopu, který začne ve 21:00 projektovat majestátní východ našeho souputníka nad italskou metropolí Římem.

Svého perigea, tedy maximálního přiblížení, dosáhne Měsíc 13. července už v 11:00, což je zhruba deset hodin před tím, než vyjde na oblohu. Měsíc přitom bude Zemi míjet ve vzdálenosti 357 418 km, což je o téměř 27 000 km méně, než je střední vzdálenost obou těles.

Bouřkový superúplněk

Jde už o třetí superúplněk v řadě a Měsíc se díky své blízkosti tentokrát bude jevit ještě větší a zářivější než v předchozích případech. Podle astronoma Petra Horálka bude „úplněk úhlově největším v roce, bude téměř o 15 procent úhlově větší než ten nejmenší (naposledy v loni 31. října) a zhruba o 30 procent jasnější“. Další výrazný úplněk v přízemí, tedy blízko Země, nastane příští rok 31. srpna 2023, kdy se Měsíc v přiblíží k Zemi na vzdálenost 357 181 km, tedy ještě blíže než letos.

Americká NASA červencový úplněk kvůli častému výskytu bouřek v tomto období označuje jako bouřkový. Někdy se mu také říká jelení, protože právě v tuto dobu začínají jelenům růst nové parohy. Můžete se setkat i s názvem senný, protože právě v červenci se obvykle suší na loukách posekaná tráva.

Úplněk nastává obvykle jednou za měsíc, když se Slunce, Země a Měsíc seřadí do neviditelné přímky. Oběžná dráha Měsíce se od Země odchyluje asi o 5 stupňů, takže je obvykle o něco vyšší nebo nižší než zemský stín. Právě to umožňuje slunečním paprskům osvětlit stranu Měsíce přivrácenou k Zemi.

Hlavu vzhůru

Červencová obloha nabízí kromě superúplňku i další příležitosti k pozorování. Podle Klubu astronomů Liberecka můžeme na ranní obloze v červenci podél ekliptiky spatřit současně všechny planety mimo Merkuru. Ten je tam sice také, ale blíží se do horní konjunkce se Sluncem a proto se ztrácí na světlé obloze za svítání. Venuši nalezneme ráno nad východem, Mars a Jupiter jsou vidět ve druhé polovině noci. Saturn před opozicí je na obloze po většinu noci kromě večera a začíná pro něj období letošní nejlepší viditelnosti.

ZDROJ: Live Science

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom