12. ledna 2023 06:00
Adam Vala

Gigantická solární erupce zasáhla Zemi a způsobuje problémy. Zřejmě bude hůř

Erupce nejsilnější třídy X ovlivnila první dny roku 2023 až na Zemi. Sluneční aktivita je na vzestupu a bude sílit do roku 2025.

Zatímco na Zemi oslavovali lidé příchod nového roku, vesmír zůstává i nadále poměrně divokým a nehostinným místem. Dokazuje to i aktivita naší nejbližší hvězdy, která byla na přelomu roku 2023 všechno, jen ne klidná. Už 3. ledna se sluneční skvrna AR3182 postarala o mohutnou erupci a výron koronární hmoty, v tu chvíli se tak ale dělo na odvrácené straně Slunce, takže naše planeta neutrpěla žádnou újmu. O tři dny později už ale měla naše planeta méně štěstí, když ji zasáhl silný puls rentgenového a ultrafialového záření.

Vzhledem k tomu, že se pohybovalo rychlostí světla, dorazilo k zemi za přibližně 8 minut po erupci a způsobilo problémy v oblasti Tichomoří, když vyvolalo výpadek krátkovlnného rozhlasového vysílání. Je navíc pravděpodobné, že tato aktivita bude ještě v několika následujících dnech ovlivňovat Zemi na dalších místech, než se Slunce opět otočí a zmiňovaná skvrna se znovu dostane na odvrácenou stranu vůči naší planetě.

Co se týče síly erupce, astronomové ji označují jako X 1,2 s tím, že písmeno X značí nejsilnější třídu, která je následně měřena na stupnici od jedné do deseti. Znamená to tedy, že erupce zkraje roku 2023 byla jednou z nejslabších v nejzávažnější kategorii a je pravděpodobné, že se v nadcházejících dnech bude opakovat. Více informací poskytuje portál Spaceweather, který vychází z dat NASA, konkrétně Solar Dynamics Observatory, která sluneční aktivitu pečlivě monitoruje. Sluší se rovněž připomenout, že aktivita Slunce je na vzestupu v rámci 25. lunárního cyklu, který podle vědců vyvrcholí v roce 2025.

Zdroj: Space.com

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom