4. listopadu 2022 12:34

Na Evropu padají zbytky čínské rakety. Které země by s nízkou pravděpodobností mohly zasáhnout?

Hlavní stupeň rakety, který je 30 metrů dlouhý a váží 22 tun, nepadá neřízeně k Zemi poprvé.

Španělsko dnes dopoledne na více než půl hodiny uzavřelo část svého vzdušného prostoru kvůli očekávanému průletu zbytků čínské rakety Dlouhý pochod 5B (CZ-5B). Informovala o tom agentura Reuters.

Uzavřen byl prostor nad Katalánskem na severovýchodě Španělska a nad dalšími třemi regiony. Kvůli riziku spojenému s průletem vesmírného objektu CZ-5B španělským vzdušným prostorem byly v Katalánsku a dalších oblastech zcela zakázány lety od 09:38 do 10:18 SEČ, uvedly na Twitteru příslušné úřady.

Nejsilnější čínská raketa CZ-5B odstartovala z jižní Číny 31. října, aby dopravila na nově budovanou čínskou vesmírnou stanici laboratorní modul. Byl to čtvrtý let tohoto typu rakety od premiérového startu v roce 2020. I v předchozích případech hlavní stupeň rakety, který je 30 metrů dlouhý a váží 22 tun, padal po splnění svého úkolu neřízeně k Zemi.

Většina objektu by během návratu měla shořet, ale vždy panují obavy, že velké kusy by mohly přežít. Hned po prvním letu některé úlomky rakety dopadly na Pobřeží slonoviny a poničily několik budov, nicméně nebyla hlášena žádná zranění.

Unijní služba pro sledování vesmíru EUSST předem uvedla, že trosky se u aktuálního letu nejpravděpodobněji vrátí do atmosféry uprostřed Atlantiku, ale také varovala, že potenciální dráha rakety může protnout vzdušný prostor nad severním Španělskem, Portugalskem a nad jižní Itálií. Statistická pravděpodobnost dopadu na povrch v zalidněných oblastech je nízká, uvedla EUSST.

Zdroj: ČTK

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom