13. září 2022 10:22
Adam Vala

Bezosova raketa skončila v plamenech. Podívejte se na děsivé selhání motoru

Neúspěšný let NS-23 (Zdroj: Blue Origin)

Prozatím poslední let rakety New Shepard společnosti Blue Origin nedopadl dle očekávání. Motor rakety totiž selhal a rozpoutal ohnivé představení. Záchranný systém naštěstí dokázal efektivně zareagovat. Přesto jde o důkaz, že cestování do vesmíru stále není snadné.

Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose měla naplánovaný další start své rakety New Shepard. Cílem mise bylo vynést na oběžnou dráhu náklad několika organizací a univerzit, které si zaplatily za možnost provést své experimenty v nulové gravitaci. Start byl původně naplánovaný už na 31. srpna, ale převážně kvůli počasí se několikrát odkládal až na pondělí 12. září. I v den startu došlo na krátké, méně než hodinové zpoždění a v 16:26 našeho času New Shepard již po třiadvacáté odstartoval na svou cestu do vesmíru.

Úvodní procedury proběhly bez jakýchkoliv viditelných problémů a nosná raketa po zážehu očekávaným způsobem zrychlovala tak, jak se dostávala do vyšších a řidších vrstev atmosféry. Když se ale dostala do výšky 27 000 stop (přibližně 8,2 kilometrů), selhal nosné raketě motor. V přímém přenosu bylo možné incident sledovat hned ze dvou kamer a prohlédnout si tak všechny drobné nuance, které k selhání vedly. Mnohem zajímavější je ale funkce záchranného systému, který ve zlomkách sekundy reagoval a zachránil kabinový modul.

Děsivé, ale bezpečné

Jde o jeden z mnoha bezpečnostních prvků, kterými moderní rakety disponují, a v průběhu pondělního odpoledne jsme mohli sledovat jeho perfektní demonstraci. Ačkoliv na palubě nebyl žádný astronaut, je téměř jisté, že právě při tomto incidentu by se jej podařilo zachránit před nejhorším. Velmi krátce nato, kdy se nosná raketa vinou selhání motoru naklonila, zažehl se motor pod kabinovým modulem a vystřelil jej mimo trajektorii rakety. Došlo k rychlé ztrátě rychlosti a následnému pádu k zemi, který přirozeně zbrzdila trojice padáků. Modul bezpečně dopadl na zem, i když v tuto chvíli není známo, jak skončily citlivé přístroje na palubě.

Co se týče nosné rakety, podle posledního vyjádření společnosti Blue Origin dopadly její zbytky na zem, technici tak mají možnost provést zpětné šetření a pokusit se přijít na to, co přesně během startu selhalo. Zda a případně jak to ovlivní další starty rakety New Shepard, ukáže až čas. Sluší se rovněž připomenout, že jde teprve o druhé selhání v historii Blue Origin – k tomu prvnímu došlo v roce 2015 při úplně prvním startu, kdy se nepodařilo s nosnou raketou bezpečně přistát zpět. Mise ale byla úspěšná, protože náklad v kabinovém modulu dosáhl suborbitálního prostoru, jak bylo původně zamýšleno.

Zdroj: Blue Origin

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom