9. března 2023 12:30

Zkázonosný asteroid míří k Zemi. Přesné datum možného dopadu není daleko

NASA pozoruje vesmírný objekt, který se pomalu blíží k naší planetě. Jaké máme vyhlídky pro budoucí střet s tělesem, které se řítí temnotou kosmu?

Asteroid 2023 DW by nám zhruba za 20 let mohl zásadně okořenit Den svatého Valentýna. Předpokládá se totiž, že 14. února 2046 proletí kolem Země. Předvídat přesnou dráhu asteroidu ale trvá týdny, takže na zásadnější závěry je ještě brzy. Asteroid byl nicméně aktuálně zařazen na seznam potenciálně nebezpečných vesmírných objektů.

Drtivý dopad

Těleso, které NASA bedlivě sledujte, má v průměru 49,3 metrů, což je dvakrát více, než měl Čeljabinský meteor, který dopadl v Rusku v roce 2013. Tehdy poničil tisíce budov a zranil asi 1 500 lidí. Náraz 2023 DW do zemského povrchu by nezpůsobil takovou apokalypsu, jaká vedla k vyhubení dinosaurů před 66 miliony lety, stále by ale způsobil dost škody. Není ale třeba propadat panice.

Čtěte také: Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl v těsné blízkosti naší planety

V první řadě je riziko srážky se Zemí velmi malé, vědci jej odhadují na 1 : 560. Nejpravděpodobnější je, že Zemi těsně mine. Zároveň má NASA v případě potřeby nový systém planetární ochrany, který testovala v září roku 2022. Sonda DART podle plánu zasáhla měsíc dvojplanetky Didymos a odchýlila ho z jeho dráhy. Asteroid 2023 DW nám tak na svatého Valentýna 2046 nejspíš jen připraví hodně netradiční romantické hvězdné nebe.

Zdroj: Live Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom