3. března 2023 06:00

Dinosaury zabilo něco mnohem horšího než asteroid. Ten byl jen začátek

Dinosauří apokalypsa (1) – Zánik dinosauří říše

Před desítkami milionů let nastala zásadní událost, kvůli níž svět přišel o své tehdejší obyvatele – dinosaury. Co přesně způsobil asteroid, který zásadně změnil tvář Země?

Když vědci z texaského Austinu prováděli výzkum v kráteru, který před 66 miliony lety udělal asteroid Chicxulub, našli usazeniny a stopy nápomocné k rekonstrukci tehdejších událostí. Chicxulub měl průměr zhruba 81 km, když dopadl na místo, z něhož se mnohem později stalo pobřeží Mexika. Protože dopad měl podle všeho sílu 10 miliard atomových bomb, nastal hned po dopadu ohnivý armagedon, který spálil tisíce kilometrů lesů a vypařil nerosty obsahující síru.

Drtivý dopad

Kromě toho náraz zdvihl několik set metrů vysokou vlnu cunami, která dorazila až na místo, kde dnes stojí americký stát Illinois. Jakmile vlna dopadla, ustoupila zpět do nově vzniklého kráteru a vzala s sebou spoustu hmoty a špíny, která se zároveň začala uvolňovat do ovzduší. Společně s tím se do ovzduší dostaly sulfátové aerosoly z odpařených nerostů.

K tématu: Neskutečně vzácný objev, hlásí vědci. V žaludku pradávného krokodýla našli mládě dinosaura

K celé katastrofě navíc přispěla sopečná aktivita, již pravděpodobně spustil náraz asteroidu. Popel, prach a výpary síry o hmotnosti 325 miliard tun pokryly oblohu a na 5 let zbavily Zemi slunečního světla. Planeta se tak ochladila natolik, že prakticky zmrzla, a kvůli tomu vymřela zvířata celé křídy a paleogénu, což uvidíte v pořadu Dinosauří apokalypsa na Prima Zoom. Za smrt dinosaurů tedy mimo jiné může právě síra, která brutálním způsobem uvolnila místo pro nový živočišný druh.

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom