15. listopadu 2023 12:48

Masakr na farmě Ovčara: Srbové povraždili v prasečáku 260 lidí včetně civilistů

Srbští vojáci na prasečí farmě povraždili 260 lidí. Chorvaté na těžkou ránu po bitvě o Vukovar dodnes nezapomněli.

Bitva o Vukovar skončila vítězstvím jugoslávské armády, která obsadila město 16. listopadu roku 1991. Zhruba 2 000 obránců tehdy bránilo město po dobu 87 dní proti mnohonásobně větší přesile, která měla dle některých zdrojů čítat až 50 000 členů jugoslávské armády.

Po skončení bojů město skončilo v troskách a většina raněných chorvatských vojáků i civilistů hledala útočiště ve zdejší nemocnici. Chorvaté uzavřeli s politickým vedením jugoslávské armády dohodu, že mohou své raněné vojáky i civilisty z dobytého města evakuovat.

Odjezd na Ovčaru

Dohoda mezi vedením obou armád však přestala platit a příslušníci jugoslávských paravojenských jednotek zraněné Chorvaty odvezli. Neskončili však na území, jež bylo pod kontrolou chorvatské armády (a jak zněla dohoda), ale byli odvezeni na prasečí farmu Ovčara, která se nacházela 5 km od města. Farma Ovčara přitom byla v říjnu 1991 přebudována na zajatecký tábor, jenž se stal de facto přestupní stanicí pro přibližně 3 000–4 000 chorvatských zajatců, kteří posléze putovali do věznice ve Sremské Mitrovici či kasáren JLA v Srbsku.

Tito váleční zajatci, jejichž součástí byli i civilisté, se však do vězení nepodívali. Jejich věznitelé je nejprve bili, mučili a 20. listopadu 1991 je i zastřelili. Srbové následně těla naházeli do hromadných hrobů a zasypali je buldozery. Tábor Ovčara byl uzavřen 26. prosince 1991, samotná válka však skončila až v roce 1995. Vukovar samotný se do držení Chorvatů vrátil ještě o tři roky později.

Čtěte také: Zájezd do Chorvatska skončil smrtí 16 lidí. Nehoda autobusu stále nemá jasnou příčinu

Odkrytí zrůdného masakru

Události z 20. listopadu 1991 na farmě Ovčara patří k největším masakrům chorvatské války za nezávislost, přičemž zůstává ještě smutnějším faktem, že se v hrobech nenacházeli jen chorvatští bojovníci. Mezi oběťmi byly nalezeny i příslušníci dalších národů, kteří byli na straně obránců Vukovaru. Mezi těly se našli také západní novináři a dokonce i dobrovolníci. Odkrytí hromadných hrobů a exhumace těl začala v srpnu 1996 a trvala celých 40 dní. Identifikováno bylo celkem 194 obětí, předpokládá se však, že byl reálný počet ještě větší a sahal až k 260 mrtvým.

Zdroj: MCDR Vukovar / Oxford Academic

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom