2. října 2023 13:35

Masakr 400 lidí byl přes 30 let zamlčován. Odhalily ho až archivní záběry

O tom, co se 2. října 1968 na mexickém Náměstí tří kultur stalo, se pořádně nehovořilo dalších 30 let. Pravda, která nakonec vyšla najevo, je mrazivá stejně jako záběry, které hrůzný zásah mexické armády proti studentům zachycují. A to měl být rok 1968 pro Mexiko rokem úspěchu a slávy. Vždyť se vůbec poprvé na půdě státu považovaného za takzvanou zemi třetího světa konaly Letní olympijské hry.

Olympiáda v Mexiko City 1968 Čechům uvízla v paměti hned z několika důvodů. Gymnastka Věra Čáslavská tu vyhrála svoje čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile a vdala se za Josefa Odložila. Pro Československo, tehdy stále ještě otřesené ze srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy, to byla první radost v temných chvílích.

Nikdo u nás ale netušil, jak hrůzný masakr těmto olympijským hrám předcházel. A nevědělo to ani mnoho Mexičanů. Trvalo 30 let než se okolnosti, které vedly k násilnému potlačení protivládních protestů, povedlo odhalit.

Revoluce ve vzduchu

Roku 1968 to vřelo na mnoha místech světa. Kromě Československa také v Paříži, v USA zase zuřily obrovské protesty proti válce ve Vietnamu. Mexiko tehdy už čtvrtým rokem žilo takzvanou mexickou špinavou válku, jeden z mnoha tehdejších světových konfliktů, které zrcadlily studenou válku. A studenti, kteří si chtěli na Američany podporované vládní straně PRI vydobýt mimo jiné větší svobody a transparentnost, vycítili svou příležitost. Že se na Mexiko obrátily kvůli nadcházející olympiádě oči celého světa, jim jen hrálo do karet.

Jenže vláda nehodlala tolerovat ani celkem poklidné protesty a mexický prezident Gustavo Díaz Ordaz v září s pomocí armády obsadil nejdůležitější vysokou školu v zemi a centrum studentské revolucionářské bašty, Mexickou národní autonomní univerzitu. Mnoho studentů vojáci zbili a zatkli.

V odpovědi a na protest proti takovému zacházení se 2. října v hlavním městě na Náměstí tří kultur ve čtvrti Tlatelolco sešlo okolo 10 000 lidí. Většina z nich byli studenti, nechyběli ale náhodní kolemjdoucí, kteří se zaposlouchali do vyjádření řečníků hovořících z jedné z patrových budov, obyvatelé okolních domů či děti.

Shromáždění bylo poklidné, přesto se okolo začalo srocovat na 5 000 ozbrojených vojáků. Nechyběly dokonce ani malé tanky, kterých vláda poslala asi 200, a dvě helikoptéry. Jedna policejní, jedna vojenská. Okolo 18:00 místo ozářily světlice vypálené z helikoptér. Všichni protestující k nim automaticky zvedli hlavu. V tu chvíli se ozvaly první výstřely.

Děsivé scény, chaos a ozbrojenci v civilu

Kulky, které vlétly mezi vojáky, okamžitě vyprovokovaly tvrdou odplatu armády. Začala panika a chaos. K zemi padali první zranění lidé, dav se přeléval z místa na místo, jak se všichni snažili před zbraněmi utéct nebo schovat. Kulky do davu létaly nejen od pozemních jednotek, ale také z vyvýšených stanovišť v okolních domech.

Takhle na události vzpomínal sportovní novinář John Rodda, kterého britský The Guardian poslal do Mexika před olympiádou. Ten se během masakru nacházel přímo na improvizované tribuně v jednom z domů na náměstí:

„Instinktivně jsem se otočil ke schodům, a tam se najednou objevili muži s revolvery, a ukazovali nám, abychom si lehli na podlahu. (…) Ani jsem si nestačil lehnout a začaly létat kulky, staccato samopalů a pušek. (…) V té chvíli jsem měl za to, že ti ozbrojenci museli být studenti, byli oblečení v civilu… (…) Nejhorší chvíle přišla, když po nás začal střílet někdo se samopalem odkudsi shora. Kulky jiskřily na zdech a úlomky zdiva i jiskry létaly tam, kde jsem ležel, přikrytý rozbitým betonem a cementem. V té chvíli zastřelili jednu ze studentek vedle mě, ale jestli ji střelili přímo, anebo ji trefila odražená kulka, to nevím…“

V článku, který Rodd pro Guardian následně napsal, komentoval hlavně nejistou bezpečnostní situaci v zemi, která může znamenat riziko pro novináře i sportovce, co se mají kvůli olympiádě do Mexika sjet. Zmiňuje ale také, jak zmatený z celé situace byl. Kdo střílel jako první? A proč? Kolik různých skupin tedy na místě působilo? Tyhle otázky zůstaly nezodpovězené dalších 32 let.

Oficiální verze masakru

Vysvětlení celé události, které se objevilo v tisku, znělo takto: Na vojáky prý vypálili provokatéři z řad protinárodních a cizineckých agentů a vojákům nezbylo, než se bránit. Vláda přiznala 7 mrtvých. Olympijští sportovci neměli o 10 dní později ani ponětí, že se něco takového v Mexiko City odehrálo. Mexičtí pohlaváři se postarali o to, aby se o událostech z 2. října hovořilo co nejméně.

Jenže mrtvých tehdy zdaleka nebylo jen sedm. Vyšetřování v roce 2000 s jistotou potvrdilo 44 mrtvých, a odhaduje se, že obětí masakru bylo dokonce 300 až 400; ani nemluvě o necelých 1 500 zatčených, ze kterých se stali političtí vězni. Někteří z nich bohužel prošli i mučením a za mřížemi zůstali dlouhé měsíce.

Odtajněné mexické archivy ale tehdy odhalily ještě jedno tajemství. Tajemství, které změnilo úplně všechno.

Vládní provokatéři

Světlice, které se nad hlavami protestujících tehdy v podvečer 2. října 1968 objevily a na které pamatuje i John Rodd, byly totiž ve skutečnosti smluveným znamením k zahájení palby. To si tehdy dohodla tehdejší mexická vláda. Rozkaz splnila její speciálně ustanovená jednotka v civilu, která dostala za úkol masakr střelbou vyprovokovat a potom v následném chaosu promptně pozatýkat řečníky, organizátory a další důležité osoby z řad protestujících.

Potrestán za to ale dodnes nikdo nebyl a nejspíš ani nikdy nebude.

Zdroj: Radiodiaries.org: Mexico 63, 1968: Todos los culpables, americký Národní bezpečnostní archiv, The Guardian: Vzpomínky Johna Roddy

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom