9. října 2023 17:25

Největší masakr v dějinách Izraele má 260 obětí. Teroristé se dokonce snášeli z oblohy

Izrael: Ozbrojenci z Hamásu střílí účastníky festivalu

Promyšlené řádění teroristů z Hamásu nepřežilo 260 lidí. Jde o největší masakr v historii Izraele.

Celé týdny se milovníci hudby těšili na festival Supernova, který se chystal v poušti jižního Izraele v době týden trvajícího židovského svátku Sukot. Ten má připomenout putování Izraelitů pouští po jejich odchodu z Egypta a přebývání ve stanech. Lidé proto při Sukotu tráví čas venku, mnozí v přístřešcích zvaných suka, což znamená doslova „stan“. Velké shromáždění pod širým nebem, jakým je hudební festival, do symboliky prastarého svátku dokonale zapadá.

Mohlo by vás zajímat: Operace Železné meče: Desítky letadel a 16 tun munice. Masivní protiútok Izraele na Hamás ve videu

Hned první den ráno, v sobotu 7. října, se ale 3 500 účastníků festivalu protančilo do děsivé reality. Nejprve se krátce po rozbřesku rozezněly sirény oznamující raketový útok a vzápětí se ozvala střelba z ručních zbraní. Naneštěstí pro jeho účastníky se festival konal poblíž kibucu Reim na místě vzdáleném jen asi tři kilometry od hranic s Pásmem Gazy, odkud zahájilo extrémistické palestinské hnutí Hamás nejničivější útok na Izrael za poslední desítky let.

„Vypli elektřinu a najednou z ničeho nic vnikli do areálu a zahájili palbu na všechny strany,“ popsala jedna z účastnic festivalu vystupující pod jménem Ortel první okamžiky hrůzy izraelské televizní stanici Channel 12. Podle ní na místo dorazilo v dodávkách padesát teroristů v uniformách. Nebyli ale sami – další po zuby ozbrojení Palestinci se snášeli dolů na řiditelných padácích.

Vypukl nepředstavitelný chaos. Lidé se rozprchli do všech stran, většinou běželi ke svým autům a snažili se nastartovat a rychle odjet. Auta se ale dostala do palby ozbrojenců na džípech, přístupové cesty se navíc rychle ucpaly. „Stříleli dávkami a najednou nastal moment, kdy všichni zastavili svá auta a začali utíkat,“ popsala účastnice festivalu Ortel další události. Sama se ukryla v křoví a viděla, jak ozbrojenci kropí dav lidí dávkami ze samopalů. Opuštěná a zničená auta účastníků festivalu natočil dron:

Agentura Reuters přinesla svědectví Esther Borochovové, která z místa útoku ujížděla, když do jejího vozidla narazilo další auto. Vyběhla ven a uviděla mladého muže, jak řídí další auto a volá na ni ať naskočí. Poslechla, ale řidiče vzápětí zasáhla střela. Následujících několik hodin Esther hrála mrtvou, dokud ji nezachránila izraelská armáda.

Další dívka Gili Yoskovichová se schovala v ovocném sadu. „Chodili strom od stromu a stříleli. Viděla jsem, jak všude kolem umírali lidé. Byla jsem úplně zticha, neplakala jsem, nic jsem nedělala,“ řekla britské BBC. Když po třech hodinách uslyšela hlasy izraelských vojáků, věděla, že je zachráněná.

„Byl to masakr,“ řekl izraelským médiím záchranář Janiv. „Nikdy jsem nic takového neviděl. Bylo to předem plánované. Když lidé prchali k únikovým východům, čekaly tam na ně skupinky teroristů a začaly je prostě zabíjet.“ Janiv je přesvědčen, že o akci museli mít teroristé dopředu dobré informace, a dokonce mohli mít informátory přímo na festivalu.

Překvapivý útok

Podle izraelské záchranné služby na místě zůstalo nejméně 260 mrtvých včetně cizinců, stovky dalších lidí byly zraněny. Mnohé účastníky festivalu ale extrémisté odvlekli do Pásma Gazy a jejich osud zůstává neznámý.

Přečtěte si také: Nezabíjejte mě, křičela Noa. Teroristé ji unesli z festivalu hrůzy v Izraeli, otec je zničený

Teroristé z palestinské radikální skupiny Hamás zaútočili několika tisíci raketami na Izrael krátce po šesté hodině v sobotu 7. října 2023 v den 50. výročí Jomkupirské války. Útok palestinských radikálů z Pásma Gazy je v Izraeli očekáván prakticky neustále, přesto tentokrát útočníci izraelské ozbrojené síly a tajné služby překvapili. Kromě obvyklých raket Kásám a hloubení tunelů pod pohraničními zábranami tentokrát Hamás nasadil motorové paraglidy, drony a útočná komanda, která pronikla na jih Izraele. Zabito bylo nejméně 700 Izraelců, dalších 2 700 bylo zraněno. Nejméně 150 lidí skončilo v palestinském zajetí.

Zdroj: BBC, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom