7. října 2023 13:21

Operace Železné meče: Desítky letadel a 16 tun munice. Masivní protiútok Izraele na Hamás ve videu

Izrael je ve válce. Prohlásil to premiér Benjamin Netanjahu po útoku radikálního hnutí Hamás. Izrael obratem zahájil protiútok s názvem Železné meče a ukázal z něj video.

„Občané Izraele, jsme ve válce,“ řekl obyvatelům premiér Benjamin Netanjahu poté, co na zemi raketami a po zemi zaútočili ozbrojenci z palestinského radikálního hnutí Hamás. Slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal. Izraelská armáda záhy vyhlásila, že Izrael je ve válečném stavu a že jsou Palestinci stále na jeho území.

2 000 raket Hamásu a střet s armádou

Radikálové z Pásma Gazy dopoledne na Izrael vypálili přes 2 000 raket a ozbrojenci Hamásu pronikli do některých pohraničních komunit, kde se střetli s policií a armádou. Kolik útočníků na izraelském území operovalo, není jasné.

Izraelská armáda uvedla, že do oblasti na jihovýchodě Izraele vyslala jednotky. V izraelských médiích se předtím objevily výpovědi obyvatel pohraničních oblastí, kteří prosili vládu o pomoc zabarikádovaní ve svých domech. „Víme o civilistech, kteří jsou zabarikádování na nejrůznějších místech. Vyzýváme všechny, aby zůstali za zavřenými dveřmi, nakonec se ke všem dostaneme,“ řekl šéf izraelské policie Kobi Šabtaj.

Objevily se i zprávy, že ozbrojenci berou civilisty jako rukojmí, a dokonce je unášejí do Pásma Gazy. Jedna žena popsala televizi Channel 12, že komunikovala se svým otcem, který jí sdělil, že útočníci jsou v jeho domě.

Odvětný útok Izraele

Izraelská armáda se obratem pustila do protiútoku s názvem Železné meče a bombardovala cíle v Pásmu Gazy. Zveřejnila video, které podle ní ukazuje zásahy cílů spojených s radikálním hnutím Hamás. Izraelská armáda uvedla, že nasadila desítky letadel a spotřebovala přes 16 tun munice.

Cílem útoku bylo zničit zařízení Hamásu, který Pásmo Gazy kontroluje. Podle palestinské samosprávy se však terčem Izraelců stala i nemocnice na severu oblasti.

Zdroj: ČTK / BBC

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky armáda Izrael Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu

Populární filmy na Prima Zoom