8. října 2023 13:10

Palestinci zničili nejobávanější zbraň Izraele za 4,5 milionu dolarů. Video s explozí obletělo svět

Válka Izraele s Palestinou

Palestinským radikálům se podařilo zničit minimálně jeden 65tunový kolos.

Palestinci křepčící na věži hořícího izraelského tanku Merkava jsou pro prestiž izraelské armády (Israel Defence Forces, IDF) větší ranou než branci přistižení radikály Hamasu na svém pohraničním stanovišti ve spánku. Merkavy jsou základním bojovým tankem Izraele a jejich hrozivé siluety jsou už desítky let nedílnou součástí odstrašovací strategie židovského státu. Video ukazující zničení tanku můžete vidět tady:

Přečtěte si také: Operace Železné meče: Desítky letadel a 16 tun munice. Masivní protiútok Izraele na Hamás ve videu

Úspěch Hamásu je tím významnější, že až do útoku ze 7. října 2023 ztratil Izrael pouhých pět strojů Merkava. Tank je přitom ve službě od roku 1979 a poprvé se dostal do ostré akce už v roce 1982, když se v době války s Libanonem Merkavy v údolí Bikáa utkaly se sovětskými tanky T-72.

Při překvapivém útoku na Izrael, k němuž došlo 7. října v den 50. výročí zahájení Jomkipurské války (a zároveň v den 71. narozenin Vladimira Putina), příslušníci radikálního hnutí Hamás pronikli na území židovského státu, zajali desítky rukojmí a zničili nebo ukořistili množství zbraní a těžké techniky. Mezi ukořistěnými vozidly má být i několik tanků Merkava.

Tank za 4,5 milionu dolarů

Tvůrci Merkavy, která se dočkala už čtvrté verze, kladli důraz především na ochranu posádky. K tomu přispívá netypické umístění motoru v přední části tanku, čímž se zvyšuje odolnost při čelním zásahu. Stroj je také vybaven reaktivním pancéřováním, které dokáže aktivně vyhledávat blížící se projektily a ničit je ještě před zásahem tanku.

Velkou výhodou Merkavy je značná rychlost v terénu (až 65 km/h) a vysoká obratnost a manévrovatelnost. Tank je vyzbrojen 120mm kanónem schopným střílet laserem naváděnou protitankovou minuci LAHAT. V současné době IDF provozuje 1 570 tanků Merkava, z nichž 360 patří k nejmodernější verzi Merkava IV, kterou armáda nakupuje za 4,5 milionu USD/kus.

Mohlo by vás také zajímat: OBRAZEM: Konflikt eskaluje. Izrael v plamenech, slavící Palestinci i tvrdá odveta

Ta se nově dočkala inovace v podobě verze Merkava IV Barak, která je částečně řízena umělou inteligencí, pomocí sady kamer poskytuje posádce kruhový přehled o okolí tanku a je mnohem lépe připravena na boj v městské zástavbě.

ZDROJ: Technology.org, European Defence Review

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom