21. prosince 2022 06:00

Legendární bombardér je postrachem nepřátel. Podívejte se, jak přesně zaměří cíl

Vzdušní válečníci IV (2) - Úkol pro B-52

Legendární bombardér je ve službě od 50. let 20. století a stále prochází inovacemi, které zvyšují jeho efektivitu.

Spolehlivý bombardér je výkonným prostředkem americké armády od 15. dubna 1952, kdy vzlétl první prototyp. Těžký bombardér dlouhého doletu se od té doby účastní různých druhů misí, v níž mu pomáhala schopnost dosáhnout vysoké, subsonické rychlosti ve výšce přes 16 km a možnost nést jak konvenční, tak jaderné zbraně. Během operace Pouštní bouře vypustil 40 % raket právě bombardér B-52 Stratofortress.

Schopnost přesného zásahu

Během své dlouhé služby se bombardér stále technicky vyvíjí. Jednu z novinek v jeho výbavě můžete vidět přímo v akci v pořadu Vzdušní válečníci na Prima Zoom. Jedná se o zaměřovací kontejner, s jehož pomocí posádka letounu zpřesňuje bombardování. Kontejner na monitoru zobrazí cílovou oblast ve vysokém rozlišení a umožní tak navigátorovi identifikovat cíl na 12 km a pomocí joysticku určit přesné místo, kam bomba doletí.

Kromě toho disponuje B-52 také elektro-optickými infračervenými přístroji nočního vidění FLIR (Forward-Looking-InfraRed), televizními senzory s vysokou rozlišovací schopností pro zvětšení a přesné zaměření cílů i zařízením pro vyhodnocování terénu pro bezpečnost letu v nízkých výškách. Technický vývoj stroje prakticky neustává, jeho odchod do výslužby se předpokládá na v roce 2045.

Zdroj: Military.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom