1. prosince 2022 16:45

Jak vypadá nejslavnější bombardér všech dob zevnitř? Podívejte se, jak se mu dařilo v akci

Jeden z nejslavnějších letounů druhé světové války získal jméno podle filmové hrdinky. Masivní bombardér obsluhovaný desetičlennou posádkou byl jedním z prvních bombardérů B-17, který splnil předepsaný limit 25 misí.

Během svého nasazení sestřelil osm německých letadel. Svou zvláštní přezdívku získal na počest Margaret Polk, přítelkyně prvního pilota Roberta Morgana. Původně se měl jmenovat Little One (Maličká), pak ale Morgan a druhý pilot Jim Verinis viděli film Lady for a Night, v němž hlavní hrdina vlastní říční loď zvanou Memphis Belle (Memphiská kráska).

Z bojiště na cvičiště

Bombardér byl navržený tak, aby pojal deset lidí, z nichž každý měl v letounu své místo. Šlo o navigátora, dva piloty, bombometčíka, který shazoval pumy, radiooperátora, jenž udržoval spojení s ostatními bombardéry ve formaci, a obsluhu pohyblivých kulometů M2 Browning ráže 12,7 mm.

Po splnění 25 misí si bombardér odbyl propagační turné po USA. Od 23. prosince 1943 pak sloužil na základně MacDill Air Force Base na Floridě jako výcvikový letoun posádek B-17 a pozemního personálu. Zde zůstal do konce války, než přeletěl na leteckou základnu Altus AAF v Oklahomě, kde byl uskladněn.

Na podrobnější popis letounu se můžete podívat v pořadu Memphiská kráska v barvě ve čtvrtek večer na Prima Zoom. O pětadvacáté a zároveň poslední misi posádky bombardéru Memphiská kráska vznikl v roce 1990 také stejnojmenný válečný film.

Zdroj: Military.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom