Hřbitov bombardérů na dně moře: Prohlédněte si unikátní fotky vraků z druhé světové války

Už zmizení jednoho letadla vyvolává otázky – a co teprve, když zmizí celá letka bombardérů. Ne, nebavíme se tu o slavném „letu 19“, při němž pět letounů Grumman TBF Avenger v prosinci 1945 beze stopy zmizelo v Bermudském trojúhelníku. Řeč je o pěti o dost větších B-24 Liberator, jež se za druhé světové války nevrátily z náletu na území ovládané Němci. Jejich překvapivě zachované vraky objevil pátrací tým u pobřeží Chorvatska v Jaderském moři.

Letadla patřila k 15. letecké armádě vzdušných sil USA se sídlem v Bari a zřejmě mířila na některou ze základen poblíž města Foggia ve střední části italského poloostrova. Stroje se vracely z náletu poškozené, a aby se vyhnuly Němci obsazenému území Itálie, kopírovaly pobřeží tehdejší Jugoslávie. Krátce před tím, než mohly dosáhnout bezpečí mateřského letiště, se ale zřítily do moře.

Ztraceni v boji

Průzkum v Jaderském moři prováděl na konci léta 2022 tým tvořený odborníky z univerzity v Delaware a agenturou amerického ministerstva obrany pověřenou pátráním po zmizelých vojácích (Defence POW/MIA Accounting Agency, DPAA). Pátrání v hloubce kolem 100 metrů, kterého se účastnili také chorvatští archeologové a potápěči, nakonec bylo úspěšné. Na dně moře se jim podařilo objevit vraky pěti čtyřmotorových bombardérů Consolidated B-24 Liberator s překvapivě dobře zachovalými podvozky, motory a křídly.

Přinejmenším jeden z vraků se již podařilo identifikovat, což může pomoci k objasnění osudu 23 pohřešovaných členů jejich posádek (ztracen v boji, missing in action, tedy MIA) a změnit jejich status na zabit v boji (killed in action, KIA). Celkově americké ozbrojené síly evidují včetně druhé světové války přes 80 000 svých příslušníků, jejichž osud je neznámý.

Podrobný průzkum vraků B-24 provedený pomocí dálkově ovládaných miniponorek a potápěčů by mohl přispět k objasnění osudu jejich posádek. Někteří se totiž po zřícení letadel do moře zachránili, jiní však takové štěstí neměli. Zatímco posádky dálkových bombardérů čelily především dotírajícím stíhačům a protiletadlové palbě z děl, jak na Prima ZOOM ukázal dokument Bitva u Midway: Skutečný příběh, piloti v Pacifiku se při nervy drásajícím střemhlavém bombardování navíc vystavovali i husté palbě palubních zbraní japonských lodí.

Vražedná mise nad Moravou

Bombardér B-24 s nosností 3 600 kg pum poprvé vzlétl 29. prosince 1939 v kalifornském San Diegu a vedle létajících pevností B-17 tvořil za druhé světové války základ bombardovacího letectva USA. Nakonec bylo vyrobeno přes 18 000 kusů, jejichž desetičlenné posádky pravidelně útočily na cíle v Evropě. Americká 15. letecká armáda například 17. prosince 1944 vyslala z italské Foggie B-24 a B-17G doprovázené třemi stovkami stíhačů k útoku na továrny produkující syntetický benzín v jižním Polsku.

Při této akci se nad Moravou strhla do té doby vůbec největší letecká bitva. Na útočící Američany se zde vrhla asi stovka německých stíhaček Focke-Wulf FW-190A a Messerschmittů Bf-109G, které sestřelily 22 bombardérů a šest stíhaček. Beze ztrát nezůstali ani Němci, k zemi šlo ten den 29 strojů Luftwaffe.

ZDROJ: Popular Mechanics

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom