16. listopadu 2023 06:00

Agresivní kosatky 45 minut útočily na jachtu a zdemolovaly ji. Napadly už 500 lodí

Hejno kosatek, které v oblasti Gibraltaru útočí na lodě už od roku 2020, opět udeřilo. Malou polskou plachetnici poškodily natolik, že nezvládla doplout do přístavu.

Je to už počtvrté, co se kosatkám za poslední dva roky povedlo nějakou loď potopit. Na kormidlo vyhlídkové plachetnice polské společnosti Morskie Mile prý útočily nedaleko Marockých břehů 45 minut. Loď nakonec poškodily tak, že do ní začalo téct.

Posádce se spolu s marockým námořnictvem povedlo plavidlo dostat až téměř k „branám“ přístavu Tanger Med, u jeho ústí se ale loď, přes veškerou snahu udržet ji nad vodou, potopila.

500 napadených lodí, 4 potopené

Od roku 2020, kdy podivné útoky kosatek v Gibraltaru začaly, už černobílí kytovci v oblasti napadli na 500 plavidel. Vědci, kteří příčinu útoků mohou jen odhadovat, důsledně varují lidi, aby si motivace kytovců nezlidšťovali a nehovořili o jejich útocích jako o pomstě.

Během éry filmu Zachraňte Willyho lidská představa o kosatkách zmorfovala ze zabijáckých velryb na mořské pandy, a teď se pomalu vracíme k zabijáckým velrybám,“ upozornila v době, kdy útoky začaly, Monika Wieland-Shields, tehdejší ředitelka amerického institutu zkoumajícího chování kosatek. „Pravda je ale jako vždy někde uprostřed.“

Přečtěte si také: Kosatky u Španělska napadly loď a poslaly ji ke dnu. Byly brutální, popsala zachráněná posádka

Myslíme si, že protože jsme lidé, jsme my ti inteligentnější, sofistikovanější, komplexnější a ostatní zvířata jsou pro nás jako kreslené postavičky. Ale ony jsou to celistvé bytosti s vlastní evoluční historií, některá mají mozek o dost větší a komplexnější, než je ten náš,přidala se zvířecí psycholožka a expertka na chování kosatek, Lori Marin. „Upřímně, kdyby se kosatky opravdu chtěly mstít, tak by to udělaly. Nebudeme to zastírat, pokud by chtěly zabíjet lidi na lodích, tak je zabíjejí.“

Bílá Gladis

Co je tedy příčinou těchto organizovaných „útoků kosatčího gangu“? Vědci si nejsou jistí, hádají ale, že může jít o výsledek naučeného chování. Jedna z kosatek, samice jménem Bílá Gladis, má traumatickou zkušenost s plavidlem, a to mohlo spustit neobvyklý vzorec chování. Kosatky žijí v matriarchálním společenství. Mladší kosatky jsou zvyklé se od důležitých samic učit a vzhlížejí k nim jako ke vzorům, mohou tedy chování Gladis schválně napodobovat.

Druhou teorií je, že si kosatky s kormidly prostě jen hrají a lodě nijak poškodit nechtějí – prostě se to nevyhnutelně stane kvůli tomu, že každý takový kytovec váží tři tuny a má obrovskou sílu.

Klobouky z mrtvých lososů

Kosatky jsou velmi sociální tvorové a ví se o nich, že následují někdy i dost podivné trendy. V roce 1987 o nich toto vědci poprvé zjistili dost kuriózním způsobem, když si kosatky u pobřeží amerického státu Washington najednou začaly nasazovat na hlavu ulovené lososy jako nějaké morbidní klobouky. Stal se z toho trend, který se mezi kytovci šířil po několik měsíců. A stejně jako byla tehdy jejich motivace pro odborníky záhadou, i dnes se mohou o důvodech útoků jen spekulovat.

Zdroj: Smithsonean Magazine / Morskie Mile / ABC News

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom