16. listopadu 2022 11:50

První sníh se hrne na Česko. Kde ho bude nejvíc a kdy nás čeká tuhý mráz?

Počasí 17.11.2022 (7:00)

Pro mnohé prodloužený supervíkend ohraničený státním svátkem 17. listopadu a nedělí 20. listopadu bude z hlediska počasí v Česku přelomový. Letos poprvé totiž začne sněžit, teploty klesnou pod nulu a objeví se náledí.

Frontální rozhraní, které se nad naším územím v těchto dnech vytvoří, zadrží nad severovýchodní částí republiky studený vzduch ze severu a noční teploty tady budou postupně klesat od 0 °C (čtvrtek) až k –3 °C v neděli. V ostatních částech Česka bude zhruba o 2–3 stupně tepleji.

👉O tom, jak to mají meteorologové občas v rozhodování těžké, se můžeme přesvědčit na dnešním příkladu. V pátek a v noci...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, November 15, 2022

Do Česka míří mráz i první sníh

Protože se zároveň bude od západu do Česka nasouvat oblačnost, bude už od pátku na většině území pršet, první déšť se sněhem se na severovýchodě objeví na horách ve výšce nad 800 metrů. V sobotu a v neděli už ale může podle meteorologů sněžit na severovýchodě ČR i v nížinách.

Mrazivé noci budou o víkendu střídat jen o málo teplejší dny, kdy teplota jen vzácně vystoupí na 7 °C, většinou ale bude chladněji. Výrazné ochlazení přitom přichází po rekordně teplém víkendu, kdy například v Krásném Údolí na Karlovarsku meteorologové naměřili 18,2 stupně.

Meteorologové varovali i před náledím. „Mokré povrchy budou namrzat a místy se vytvoří náledí, v případě sněhové pokrývky i zmrazky. V sobotu během dne bude místy celodenní mráz, náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne,“ doplnili pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Napadnout může až pět centimetrů nového sněhu během 12 hodin.

Déšť, sněžení nebo sněhové přeháňky budou pokračovat i v prvních dnech po víkendu a podobný charakter počasí meteorologové očekávají i v dlouhodobém přehledu. Nejchladnější by podle nich měl být přelom listopadu a prosince, kdy denní teploty nepřesáhnou 7 °C.

ZDROJ: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom