28. září 2022 10:30

Rvačka lva s medvědem ukazuje, jak kdysi probíhal velmi nerovný souboj

Lev jeskynní nebyl tak docela lev a nejspíš nebyl ani moc jeskynní. Byl ale jedním z nejobávanějších lovců pleistocénu, který si troufl i na dospělého medvěda.

Jeden z vrcholových predátorů pravěkých dob vládl lesům ve většině Evropy, části Asie a na severozápadě Severní Ameriky. Navzdory názvu zvíře nebylo poddruhem lva, jak se vědci dříve domnívali, ale samostatným druhem. Jeho linie se totiž od druhu Panthera leo oddělila před téměř dvěma miliony let. Vše, co o něm dnes víme, je známo z jeskynních maleb a dochovaných fosilií.

Lesní monstrum

Lev jeskynní byl tak o desetinu větší než dnešní lev. Bezmála 320 kg vážící dravec měřil až 2,5 metru bez ocasu a měl 1,5 metru na výšku. Na rozdíl od dnešního lva ale neměl tak výraznou hřívu. Jeho pozůstatky byly nalezeny v jeskynních, odtud zřejmě druhá část jeho názvu. Není ale jisté, zda skutečně obýval jeskyně či zda jej tam jen zavlekli mrchožrouti.

Nevybíravý lovec

Jak se můžete dozvědět v dokumentárním seriál Obři doby ledové, který běží ve středu večer na Prima ZOOM, lev jeskynní byl výkonným lovcem. Není jasné, jestli lovil samostatně nebo ve smečkách, i když malby z Chauvetovy jeskyně naznačují druhou možnost. Jeho kořistí byli především sobi, jeleni, koně, mláďata mamutů či srstnatých nosorožců, ale i mláďata medvědů jeskyních. Někdy si troufl i na dospělého medvěda. Jak ale můžete vidět ve videu nahoře, ne vždy se mu tento risk vyplatil...

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom