2. ledna 2023 15:20

Roztomilá šelmička dostane pořádně za uši. Podívejte se, jak ji kořist nečekaně vytrestá

Roztomile působící lasice je obratným a přizpůsobivým lovcem. Ne vždy se jí ale lov vyplatí.

Lasice hranostaj je relativně malá šelma dorůstající skoro až 30 cm, přesto je vysoce výkonným lovcem. Je převážně nočním zvířetem, nicméně se dokáže přizpůsobit a lovit i ve dne. O její přizpůsobivosti svědčí i schopnost tzv. utajené březosti – když nejsou podmínky pro březí samičku ideální, může vydržet březost až rok.

Predátor Nového Zélandu

Kromě toho není hranostaj zvířetem nijak zvlášť vybíravým, co se týče potravy. Hlodavci, zajícovci, ptáci či jejich vajíčka, ryby, plazi, žáby, bezobratlí, ti všichni se můžou snadno ocitnout na lasičím jídelníčku. Výjimkou samozřejmě nejsou ani ptáci kivi, což nemusí být vždy šťastný nápad, jak uvidíte v pořadu Mimořádná mláďata na Prima Zoom. Hranostaj v něm dostane zálusk na ptáka kivi hnědého, stísněný prostor a kiviho pud sebezáchovy totiž hrají v dravcův neprospěch.

Ptáci to ale jinak nemají s hranostajem příliš jednoduché. Velký problém pro ptactvo představuje hranostaj především na Novém Zélandu. Tam byl zavlečen v 19. století, aby snížil populaci zavlečených králíků. Použití hranostaje se však ukázalo trochu jako vyhánění čerta ďáblem, protože šelma se na Novém Zélandu rozmnožila a hrozí vyhubit původní druhy ptáků. Proto je lasice hranostaj na seznamu kampaně Predator Free New Zealand 2050, placené novozélandskou vládou, která má za cíl vyhubit zavlečené predátory a ochránit tak domácí živočišné druhy.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom