9. března 2023 15:45

1 600 zatčených a rekordní proslov. Podívejte se, jak proběhla Putinova slavná inaugurace

Zlatem zdobený kremelský sál, několik tisíc pečlivě vybraných hostů a až na štáby pěti ruských televizí žádní novináři. Tak vypadala poslední inaugurace Vladimira Putina 7. května 2018.

Na své už čtvrté působení v Kremlu se Vladimir Putin náležitě připravil. K volbám v roce 2018 šel po obsazení Krymu a s protizápadní rétorikou, musel ale skousnout silnou vnitřní opozici. Z osmi Putinových protikandidátů představoval jedinou reálnou hrozbu Alexej Navalnyj, který před volbami na desítkách setkání aktivizoval po celém Rusku statisíce hlavně mladých lidí.

Navalnyj ale nakonec nebyl k volbám připuštěn, Centrální volební komise ho vyřadila kvůli jeho dřívějšímu odsouzení za údajné korupční jednání. To vyvolalo vlnu protestů ve více než stovce ruských měst od Vladivostoku po Kaliningrad. V Moskvě se sešly 4 000 demonstrantů, v Jakutsku lidé demonstrovali v –45 °C, stovky lidí skončily na policii a dostaly vysoké pokuty. Putin volby 18. března 2018 vyhrál s vysokým náskokem, když získal 76,66 % hlasů.

Přečtěte si také: 7 nejzásadnějších momentů v životě Vladimira Putina: Jak dopadl v KGB a koho bezostyšně okradl?

Kozáci v ulicích

O téměř dva měsíce později, 7. května 2018, staronový vládce Kremlu prošel rychlým krokem po rudém koberci špalírem asi 5 000 pečlivě vybraných hostů, aby s rukou na v červené kůži vázané Ústavě Ruské federace složil prezidentský slib. Zatímco zlacený Andrejevský sál a chodby Kremlu představovaly dobře hájené útočiště, v ulicích Moskvy byly v té chvíli vidět početné hlídky vojáků a policistů, kteří měli zabránit jakýmkoliv nepokojům.

Byl k tomu dobrý důvod. Zatímco Putin sliboval, že bude sloužit lidem, zlepšovat jejich život a zároveň chránit Rusko, nechtěly se s perspektivou dalších šesti let Putinovy vlády smířit tisíce lidí. Dva dny před inaugurací policie rozehnala desítky demonstrací po celém Rusku a tentokrát zatkla přes 1 600 lidí včetně Alexeje Navalného. Zvlášť brutálně si počínali kozáci, jejichž prokremelské organizaci měla moskevská radnice za zajištění veřejného pořádku zaplatit v přepočtu přes pět milionů korun.

Mohlo by vás zajímat: Jak bydlí Putinova milenka Alina: Dvacet domů, vrtulník a privátní vlakové nádraží

Schröder, Seagal a motorkáři

Putinova inaugurační řeč měla 1 246 slov a trvala 12 minut. Šlo o nejdelší řeč v historii, předchozí rekord držel Boris Jelcin, jehož inaugurační proslov měl v roce 1991 jen 748 slov. „Jako hlava státu udělám vše, co je v mých silách, abych zvýšil moc, prosperitu a slávu Ruska,“ řekl Putin v projevu a Rusům vzkázal: „Cílem mého života a práce bude jako dosud sloužit lidu a naší vlasti.“ O čtyři roky později už ruská armáda vedla brutální invazní válku proti Ukrajině.

Mezi hosty nechyběli bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, hvězda akčních filmů Steven Seagal nebo potetovaný vůdce proputinovských motorkářů Alexander Zaldostanov. Putin tentokrát ze slavnostního programu vyškrtl jízdu prezidentské kolony liduprázdnými moskevskými ulicemi jako tomu bylo v roce 2012. Po svém projevu, přehlídce kremelské stráže a bohoslužbě jen na chvíli vyšel před brány Kremlu a na Rudém náměstí si podal ruku s několika svými obdivovateli.

Inauguraci přenášely televizní štáby pěti ruských stanic a údajně ji sledovalo 5,8 milionu Rusů. Na televizní přenosy byli odkázáni i všichni další místní a zahraniční novináři, kteří se k Putinovi nedostali blíž než na desítky metrů.

ZDROJ: Radio Free Europe

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom