Ruští zabijáci udělali při otravě Skripala řadu velkých chyb. Putinem nenáviděný agent má nový exil

Malebné anglické město Salisbury zažilo 4. března 2018 dost nečekanou událost. Když místní lékař a jeho sestřička procházeli v 16:15 kolem veřejné lavičky, našli na ní 66letého muže a mladou ženu. Když byli oba převezeni do nemocnice, konstatovali lékaři otravu nervovým jedem. Muž a žena byli identifikování jako Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Při prohlídce Skripalova domu se navíc otrávili tři policisté a detektiv Nick Bailey, jenž skončil v nemocnici ve vážném stavu. Jed byl identifikován jako novičok, skupina jedů s paralytickým účinkem vyvíjená v zemích Sovětského svazu. Nabízela se otázka, kdo mohl chtít otrávit postaršího samotářského muže nervovým jedem. Skripal byl sousedy popisován jako milý, ale obezřetný muž, který často sedával u okna tak, aby viděl příchozího dříve, než byl sám spatřen. Případ začal dávat větší smysl, když do kontextu vešla Skripalova pestrá minulost.

Skripal – sluha dvou velmocí

Život Sergeje Skripala jako by vypadl ze špionážního thrilleru. Původně sovětský výsadkář byl přeřazen do vojenské zpravodajské služby GRU, kde působil jak vojenský atašé pro Madrid. Tam byl v devadesátých letech naverbován britskou tajnou službou MI6, jíž předával státní tajemství. Během služby dvěma pánům měl Britům odhalit identitu až 300 ruských agentů. Zároveň předal MI6 informace o údajném zapojení bývalého ředitele FSB Nikolaje Patruševa do rozsáhlých korupčních machinací.

K tématu: Češi se v kauze Vrbětice spojili s britskou policií. Vyšetřují výbuch i útok na Skripala

Když se v roce 2004 vrátil do Moskvy ze Spojeného království, byl okamžitě zatčen a souzen za velezradu špionáží podle článku 275 ruského trestního zákoníku. V roce 2006 byl odsouzen na 13 let vězení. Příliš dlouho tam ale nepobyl, v roce 2010 jej Moskva vyměnila za 10 ruských špionů zadržených v USA. Od té doby Skripal skončil s životem agenta tajných služeb a žil pod vlastním jménem ve Velké Británii.

Smrtící nedbalost agentů

Do vyšetřování Skripalovy otravy se zapojily tajné služby, které těsně před a po atentátu zaznamenaly neobvyklou aktivitu kolem ruské ambasády v č. 13, Kensington Palace Gardens, zejména hodně příchodů a odchodů. Další důležité poznatky přinesly záznamy pouliční kamery, která zachytila dva muže těsně před polednem nedaleko Skripalova domu. O hodinu později prošli kolem kamery směrem na nádraží. Vyšetřovatelé zjistili, že oba muži přicestovali do Anglie na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a strávili zde týden. V hotelovém pokoji, kde bydleli, bylo nalezeno stopové množství novičoku.

Oba muži byli později identifikováni jako Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, agenti GRU a držitelé řádu Hrdiny Ruské federace, nejvyššího státního vyznamenání. Čepiga je dlouholetým příslušníkem elitní jednotky Spetsnaz, která spadá pod GRU, a byl v roce 2014 vyznamenán prezidentem Vladimirem Putinem za zásluhy v bojích v Čečensku a na Ukrajině.

Vyznamenání řádem Hrdiny Ruské federace bylo vzhledem k jejich zaměstnání neveřejné a tajné, ale Miškin se poctou pochlubil své babičce, jež se zase chlubila celé domovské vesnici. Nebyl to bohužel zřejmě jediný případ, kdy oba agenti projevili nedbalost. Ve městě Amesbury, ležícím 10 kilometrů od Salisbury, se pachatelé pokusili zbavit použitého smrtícího nástroje, lahvičky od parfému skrývající novičok. V odpadkovém koši, kam lahvičku ledabyle odhodili, ji našli 45letý Charlie Rowley a jeho partnerka Dawn Sturgessová. Ta si voňavku nastříkala na zápěstí, přivoněla a oba dva otrávila. Rowley otravu přežil, Dawn Sturgessová nikoli.

Ruská spojka

V roce 2021 byl z činu obviněn další Rus, který do Anglie přijel po své vlastní ose pod jménem Sergej Fedotov. Ve skutečnosti se jmenuje Denis Sergejev a společně s Miškinem a Čepigou podle všeho tvořil stálý tým, jenž pro GRU vykonával špinavou práci. Trojice mužů je spojována nejen s incidentem v Bulharsku, kde byli na recepci v Sofii otráveni zbrojař a obchodník s vojenským materiálem Emilian Gebrev, jeho syn a další člověk z vedení Gebrevovy firmy EMCO, ale také s nechvalně proslulým výbuchem muničního skladu v českých Vrběticích. Všechny stopy vedly k Rusku.

Britská premiérka Theresa Mayová 12. března 2018 prohlásila, že došlo k otravě nervovým jedem novičok, jenž byl vyvíjen v Rusku, a požadovala okamžité vysvětlení od ruské vlády. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov okamžitě obvinění odmítl. Rusko následně popíralo, že by novičok vyvíjelo, naopak označilo za možný zdroj chemikálie jiné země – Švédsko, Velkou Británii, Slovensko a v neposlední řadě Česko. To byly země, které podle vyjádření Ruska umí látku vyrobit. Představitelé české strany označili toto tvrzení za nedoložené, absurdní a především za pokus manipulovat informace ve veřejném prostoru. Podobný postoj zaujali i zástupci dalších obviněných zemí, jež na to konto začaly požadovat, aby Rusko incident objasnilo. Rusko následně uvedlo, že nikoho neobviňuje, pouze poukazuje na chemicko-technologický potenciál těchto zemí. Mezi Ruskem a Velkou Británií rostlo napětí.

Komplikace přichází z Hradu

Po označení Česka za jednu z možných zemí původu jedu začalo růst napětí i zde. Prezident Miloš Zeman pověřil BIS zjištěním, nakolik se tato informace zakládá na pravdě. Podle Zemanových slov české zpravodajské služby zjistily, že v listopadu 2017 byl ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně skutečně testován paralytický jed A230, látka ze skupiny novičok, ale jen v malém množství, navíc byl hned zničen. Podle Zemana není tato zpráva přísně tajná, tajná ani důvěrná, lze z ní tedy s opatrností citovat.

BIS ale potvrdila, že zpráva utajená je, navíc Zeman zveřejněním tajné informace v podstatě potvrdil, že látka, jíž byli Skripalovi napadeni, skutečně může pocházet z Česka. Přitom však opomenul zmínit, že Skripalovi byli otráveni jedem A234, jenž se od A230 liší, takže z Česka vražedná zbraň rozhodně nepocházela.

Diplomatická válka

Rusko se však ve své rétorice stihlo o Zemanovo tvrzení opřít. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharová konstatovala, že prezident Česka potvrdil, že jeho země jed vyrobila. Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov k tomu dodal, že slova Miloše Zemana ilustrují neudržitelnost stanoviska Velké Británie, že Skripal byl otráven Ruskem. Že jed mohl být vyroben i kdekoli jinde než v Rusku, potvrdili i někteří čeští odborníci.

Napětí vyústilo plošným vyhošťováním ruských diplomatů nejen ze Spojeného království, ale také z dalších 17 členských zemí Evropské unie, a to včetně Česka. Následně vyhostily ruské diplomaty i země USA, Kanada, Ukrajina, Norsko a Albánie. Po několika dnech se rozhořčené Rusko rozhodlo pro odvetu – vyhostilo stejný počet diplomatů z každé země, která vyhostila ruské diplomaty.

Sergej Skripal a jeho dcera Julija se z otravy nakonec zotavili stejně jako policista Nick Bailey. Momentálně žijí pod jinou identitou na Novém Zélandu. Na Anatolije Čepigu, Ruslana Boširova a Denise Sergejeva byl vydán evropský zatykač.

Zdroj: iRozhlas / e15 / DeníkN / Aktuálně.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom