3. září 2022 06:00
Adam Vala

Kdo doopravdy zabil Pavlíka Morozova? Smrt sovětského udavače a mučedníka halí stín propagandy

Údajně udal svého otce jako kulaka, za což byl brutálně zavražděn svou rodinou. Jiné verze ale Pavlíkův příběh vyprávějí úplně jinak.

Pavel Trofimovič Morozov se narodil 14. listopadu 1918 ve vesničce Gerasimovka v Tobolské oblasti do nepříliš bohaté rodiny. Ačkoliv jeho jméno už dnešní školáci prakticky neznají, za minulého režimu tomu bylo naopak. Každý malého Pavku znal, protože se Sovětský svaz postaral o to, aby jej vykreslil jako prototyp hrdiny a následně mučedníka. Pavlík Morozov byl zakládajícím členem Mladých pionýrů ve své škole, údajně byl fanatickým stoupencem kolektivizace a jeho myšlenky šly proti těm, kterými se víceméně tajně oháněl jeho otec, předseda tamějšího sovětu.

Vzorný pionýr Pavlík

Pavlíkův otec byl kritikem násilného združstevňování a se skupinou svých přátel falšoval dokumenty a podporoval kulaky. Problém pro Pavlíkova otce ale představoval stalinistický režim, který si třídu svobodných bohatých rolníků vybral za cíl kompletní eliminace, a proto jakékoliv počínání mimo zemědělská družstva bylo bezpodmínečně trestáno.

Pavlík Morozov byl ale uvědomělým pionýrem a prototypem sovětského občana, takže podle propagandy svého otce udal úřadům, ty si pro otce došly, uvěznily ho v gulagu a následně popravily. Pavlíkovi to ale neprošlo u rodiny a obyvatel vesnice, kteří ho zavraždili. Tím získala propaganda ještě silnější argumenty poukázat na jeho mučednický status a předhodit jeho příběh dětem coby dokonalou ukázku oddanosti socialismu.

Vražda Pavla Trofimoviče měla proběhnout 3. září 1932, tedy v jeho pouhých 13 letech, což barvitě líčí hned několik knižních pramenů. Těmi nejznámějšími a nejčastěji citovanými byli spisovatelé Ščipačev a Gubarev. Pavlík se měl vydat se svým bratrem Fjodorem do lesa, ale zpět se už nikdy nevrátili. O čtyři dny později je našel soused Dmitrij Šatrakov zavražděné. Ve vykonstruovaném procesu byla obviněna matka obou chlapců i jejich prarodiče a spolu s tím i otec, který už však byl uvězněn v gulagu. Rodiče chlapců byli zastřeleni, prarodiče uvězněni, což se ale vzhledem k jejich pokročilému věku v podstatě jednalo rozsudku smrti. Z Pavlíka se ale stal hrdina a příkladný pionýr, který za svou pravdu položil život.

Ospravedlnění kolektivizace

Morozovův případ pak byl využit jako ospravedlnění zásahů proti kulakům a tvrdé kolektivizace, bez ohledu na to, zda stál na skutečných základech nebo šlo jen o smyšlenku režimu. Na konci 80. let se totiž objevily údajné tajné spisy, které na světlo vynesla Gorbačovova garnitura, a Pavlík Morozov byl rázem sovětským nepřítelem. Spisovatel Jurij Družnikov chtěl bořit sovětský mýtus a přišel s tezí, že Pavlíka nezabili rozhořčení vesničané, nebo dokonce členové rodiny, ale zabiják sovětské tajné policie OGPU Spiridon Kartašov. Důvodem byla snaha – se Stalinovým vědomím – uměle vytvořit mučedníka přesně k těm důvodům, které jsou popsány výše, pravdu se ale už zřejmě nikdy nedozvíme.

Očití svědci jsou už mrtví a „důkazy“ jsou i s přihlédnutím k tomu, jak to v Sovětském svazu fungovalo, přinejmenším nevěrohodné, ale spíše zfalšované. Ani to už ovšem nezmění fakt, že Pavlíkův příběh ovlivnil mnoho generací a obecnou výchovu dětí, podle které bylo takové chování považováno za správně, a dokonce samozřejmé.

Zdroj: Wikipedia /  Vitalij Gubarev: Pavlík MorozovÚstav pro českou literaturu

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom