6. února 2023 06:00

Srážka lodí připomínala nůž projíždějící máslem. 1 000 lidí zemřelo kvůli chybě komunikace

Největší lodní pohroma v dějinách Kanady se udála pouhé dva roky po zkáze Titanicu. Tragédie se odehrála na řece Svatého Vavřince.

Loď RMS Empress of Ireland přepravovala 29. května 1914 1 477 cestujících z Quebecu do Liverpoolu. Zdálo se, že zcela poklidnou plavbu nemůže nic narušit, a to ani náhlé zjevení norské lodi SS Storstad, která převážela uhlí. Storstad byla silná hlavně na přídi, aby případně odolala nečekaným překážkám, a v případě, že by se s něčím srazila, projela by objektem jako nůž.

Nepříznivé počasí a zmatek

Situaci zkomplikovala mlha, která přišla znenadání a vše zahalila do bílého oparu. Ani z nejvyššího místa na lodi nebylo vidět nic a norská loď se nadobro ztratila z dohledu. Na vodě se nejedná o nic moc výjimečného, obzvlášť v tuto roční dobu. Pro dvě plavidla, která by se měla minout a pokud možno do sebe nenarazit, to ale znamenalo nebezpečnou komplikaci, která bohužel vyvrcholila tak, jak uvidíte v pořadu Tajemství vraků na Prima Zoom.

Obě posádky se soustředily na hledání signálních světel, kterými by si plavidla navzájem sdělila polohu. Hlídka na Empress oznámila kapitánu Henrymu Kendallovi, že vidí zelená světla. To znamenalo jasný signál, že SS Storstad je bude míjet tak, že k sobě obě lodě budou natočeny pravoboky. Následně nastala chyba v komunikaci, kvůli níž norská posádka spatřila červená světla. Ta jim sdělila, že loď je bude míjet z levoboku. Katastrofa byla okamžitě na spadnutí.

Osudný omyl a průnik jako nože máslem

Kendall si po chvíli uvědomil, že ztrácí přehled, a tak nechal zvonit na zvony. Norové mu odpověděli, i tak se ale nedalo poznat, odkud zvuk přichází. Storstad se otočila doprava, aby se Empress vyhnula, ve skutečnosti ale vyrazila přímo proti Empress. Když Kendall viděl, k čemu se schyluje, dal pokyn plnou parou vpřed, aby loď srážce unikla. Nestihli to.

Storstad narazila přímo do Empress a proťala jí trup. Protože se nepodařilo zavřít ručně ovládané přepážky, brzy se loď naplnila vodou a začala se naklánět na pravobok. Kvůli tomu bylo možné spustit jen šest záchranných člunů. Loď RMS Empress se potopila 14 minut po nárazu. Událost, při níž zahynulo 1 012 lidí, se stala největší námořní katastrofou v kanadských dějinách.

Zdroj: World History Encyclopedia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom