31. ledna 2023 06:00

Vraždil, loupil a na popravě měl 60 000 diváků. Grázlova poslední slova byla dokonalým vtipem

Zkomolenina jména slavného loupežníka se jako nadávka nepoužívá nadarmo. Jeho poslední slova vyřčená na šibenici jsou vynikajícím bonmotem.

Jan Jiří (či Johann Georg) Grasel neměl štěstí na rodinu. Jeho otec byl pohodný, který likvidoval zvířecí zdechliny a mršiny. Záslužná práce, která ale zároveň svého vykonavatele odsuzovala k tomu být na okraji společnosti. A Graselovi navíc nebyli žádní andílkové, přivydělávali si totiž krádežemi a loupežemi. Není divu, že se Jan Jiří se sestrou dost často museli starat sami, tatínka mu mnohdy za některý z jeho ilegálních melouchů „zašili“. Asi je fér říct, že v těchto podmínkách jen těžko může z dítěte vyrůst úplně bezproblémový jedinec.

Loupežník z povolání

Není proto žádným překvapením, že se Grasel do šatlavy poprvé podíval už v 9 letech, v 15 se zúčastnil první vloupačky a o rok později už měl podobných velkých zločinů na kontě šest. Netrvalo dlouho a dotáhl to až na šéfa vlastní zločinecké bandy.

Loupili na obou stranách hranic a jejich modus operandi byl většinou podobný. Vytipovali si nějaké odlehlé stavení a do něj se uprostřed noci, pomazaní sazemi, vydali. Když tam nikdo nebyl, rychle nabrali cokoli, o čem mysleli, že mohou prodat, a šli. Jestliže ale narazili na majitele, svázali ho a surově ho mlátili, dokud jim neřekl, kde schovává své cennosti. A nezastavilo je nic. Dvě postarší ženy dokonce svým zraněním o několik dnů později podlehly.

Grasel si pak v průběhu let ke všem těmto zločinům připsal i další vraždu, když v opilosti ubodal náhodného kolemjdoucího, a taky dezerci poté, co se nechal v roce 1813 naverbovat, okradl ostatní vojáky a pak utekl z vojenské věznice.

Bonmot na konec

Nakonec na něj vypsali závratnou odměnu, čtyři tisíce zlatých (v přepočtu na dnešní peníze by to byl zhruba půlmilion korun). A to rozhodlo. Tučná odměna totiž přilákala i Davida Mayera. Tento osvědčený policejní důvěrník (čti práskač) ve spolupráci s četníky vymyslel plán, jak Grasela přelstít a dopadnout – vetřel se mu do přízně a slíbil mu, že mu pomůže utéct do Pruského Slezska. Místo toho ho ale zdrogoval a předal četníkům. Celkem tahle akce přišla ministerstvo na téměř 8 tisíc zlatých.

Vzhledem k množství zločinů, ze kterých bylo třeba Grasela usvědčit, se soud táhl dva roky. Po vynesení rozsudku s trestem šlo ovšem najednou všechno ráz na ráz a 31. ledna roku 1818 stál Grasel i se svými dvěma kumpány na vídeňské šibenici. Konec jejich života napjatě sledovalo na 60 tisíc lidí. Graslova poslední slova byla pronesena do dychtivého ticha – kolovaly tehdy řeči, že zločinci před smrtí někdy prozradí, kde si schovávají ukradené zlato. Grasel se nadechl a… „Ježiš, tolik lidí,prohlásil. A zklamaný dav pak už mohl jen sledovat, jak mu oprátka zlomila vaz. Bylo mu 27 let.

Grázl jako synonymum zločince

Od začátku panovaly jisté obavy, že by se z Grasela v lidovém vyprávění mohl nakonec stát opěvovaný loupežnický hrdina, tehdy byly přece jen podobné postavy v módě a romantismus v rozpuku. A nakonec k tomu skutečně došlo; v německých lidových baladách se o něm občas mluví jako o dalším z těch, co bohatým bral a chudým dával. Jeho (dnes už mírně zkomolené) jméno se ale i tak postupně stalo synonymem lumpa, zločince a neřáda.

Zdroj: Grasel.eu

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom