KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Ověřte si znalosti v rychlém testu
Hřib smrkový Zdroj: Profimedia.cz
Některé lokality je lepší vynechat, bez ohledu na to, kolik výstavních kousků v nich roste Zdroj: Getty Images
Právě teď je sezóna bedel Zdroj: Getty Images
Bedla velká je velice chutná houba Zdroj: Getty Images
Nemá smysl vyrážet do lesa hned, jak přestane pršet, nové houby tak rychle nevyrostou Zdroj: Getty Images
Podle předpovědi odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu by navíc deště a poměrně teplé počasí mělo pokračovat i v příštím týdnu, houbaři se tedy skutečně mohou začít těšit na bohaté úlovky Zdroj: Getty Images
Lesní houby v košíku Zdroj: Getty Images
Hřib smrkový na řezu Zdroj: Getty Images
Plakát s jedlými houbami Zdroj: Getty Images
Báječné. Růžovka chutí lehce připomíná maso, proto se jí také lidově říká masák. Mezi muchomůrkami je řada jedlých, jen růžovka neboli masák, odborně muchomůrka růžová (amanita rubescens) Zdroj: Getty Images
Nejoblíbenější česká houba, hřib smrkový Zdroj: Getty Images
Na lišky můžete vyrazit prakticky na všech kontinentech, různé druhy lišek naleznete v Severní Americe, v Himalájích, ale i v Zambii a samozřejmě po téměř celé Evropě Zdroj: Getty Images
Některé lokality je lepší vynechat, bez ohledu na to, kolik výstavních kousků v nich roste Zdroj: Getty Images
Nemá smysl vyrážet do lesa hned, jak přestane pršet, nové houby tak rychle nevyrostou Zdroj: Getty Images
Podle předpovědi odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu by navíc deště a poměrně teplé počasí mělo pokračovat i v příštím týdnu, houbaři se tedy skutečně mohou začít těšit na bohaté úlovky Zdroj: Getty Images
Chodíte na houby pravidelně, nebo patříte ke svátečním houbařům? V každém případě si před další výpravou do lesa otestujte své znalosti v našem kvízu.
Snem každého houbaře je odnést si z lesa hřiby. Mezi nejběžnější hřibovité houby u nás patří hřib smrkový (Boletus edulis), který může hlavně na přelomu léta a podzimu doslova zaplavit především jehličnaté lesy. V těch listnatých a smíšených mu pak zdatně sekunduje hřib dubový (Boletus reticulatus), na který ale můžete narazit i v parku nebo na hrázi rybníka.
Rod hřibů je ale mnohem početnější, najdeme v něm nejméně 34 druhů a dalších 17 poddruhů variet nebo forem. Už svým jménem jim kraluje hřib královský (Boletus regius), který je ale u nás přísně chráněný a za jehož sebrání hrozí houbaři pokuta až 100 000 korun.
Podivné schopnosti hub
Protipólem chutných hřibů jsou houby jedovaté, které mohou nejen znehodnotit smaženici, ale také způsobit vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce smrt. Pouhých 50 gramů naší nejjedovatější houby muchomůrky zelené (Amanita phalloides) vám způsobí otravu, která je přibližně v 50 procentech případů smrtelná. Záludný je i nenápadný a naštěstí dost vzácný pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus), u něhož se příznaky otravy objeví teprve 2–14 dnů po požití a jímž se v Polsku v roce 1952 otrávilo přes sto lidí.
Houby ale mají i další překvapivé schopnosti. Příkladem je hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius), jehož plodnice se krátce po sebrání rozpustí na černou kapalinu podobnou inkoustu. „Co je ale pro praktického houbaře nejdůležitější, po požití jídla z hnojníku se nesmějí pít alkoholické nápoje, a to až několik dní, jinak se dostaví prudký efekt jako po léku pro léčbu alkoholové závislosti disulfiramu – antabusu,“ připomíná v časopisu Vesmír Martin Hrubý z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. A jak dobře znáte houby vy? Otestujte se v našem kvízu:
Zdroj: Vesmír