26. července 2024 17:15

Velká česká kauza přejmenovaných ptáků: Stovky druhů mají nové názvy, odborníci protestují

Masové přejmenování probíhalo od roku 2021 a hodně se dotklo například papoušků, z nichž dostala nové jméno téměř polovina. Názvoslovná komise České ornitologické společnosti měla v plánu vnést do českých názvů ptactva větší vědeckou přesnost, mnoho ostatních odborníků ale změny považuje za absurdní.

Běžného smrtelníka se tahle „ornitologická kauza roku“ pravděpodobně dotkne jen letmo. Mezi odborníky na ptactvo jde ale o obrovský problém, který navíc prozatím nemá žádné smysluplné řešení. Názvosloví je přitom pro vědce nesmírně důležité, a pokud není jednotné, přináší to problémy, které nakonec mohou mít dopad i na samotné živočichy.

Odborníky prý nikdo neoslovil

V „odborných kruzích“ se sice zvládneme domluvit i za pomoci vědeckého názvosloví, ale naším úkolem je také komunikovat s nejširší veřejností,“ vysvětluje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na svém blogu. „Představujeme lidem jednotlivé druhy, snažíme se o nich poskytnout zajímavé a důležité informace a často také vysvětlujeme, proč jsou ohrožení. Když se ale řekněme mada modrotemenný změní na alexandra modrošíjného, můžeme s touto prací začít od začátku.

Nový název dostala obrovská spousta ptáků. Jen u papoušků je to téměř polovina známých druhů. Jiná mohou být jak rodová, tak druhová jména, a u některých ptáků se dokonce český název změnil úplně. Členové Názvoslovné komise České ornitologické společnosti, kteří s novými jmény přišli, se samozřejmě snažili o to, aby názvy lépe reflektovaly moderní vědecké poznatky a moderní taxonomii. Během posledních dvou desetiletí se toho vědci koneckonců naučili řadu nových věcí.

Další příspěvek ke zparchantělému českému názvosloví ptáků. Zdržím se dalších komentářů. Prozatím.

Posted by Miroslav Bobek, veřejný profil on Tuesday, July 23, 2024

Mohlo by vás zajímat: Po krkavcovitých a papoušcích se našel další ptačí génius: Čimango falklandský

Jenže jak přiznává sama ČOS, komise jaksi opomněla změny konzultovat a nechat schválit akademickou sférou, vědeckými institucemi, odbornými skupinami, zoologickými zahradami, chovatelskými skupinami atd., tedy prakticky všemi, kdo bude muset nové názvy v rámci své profese adresovat a řešit. Obrovskou vlnu kritiky, která se během posledního roku zvedla, nakonec ornitologická společnost vyřešila rozpuštěním a zrušením komise, jenže škody už jsou napáchány.

Chaos a zmatek

Jak píše server Ararauna.cz, nové názvy už se dostaly do internetových databází eBird.org a Biolib.cz, které jsou podle autorů považované za oficiální zdroj českého názvosloví, a tím pádem je začaly používat také některé zoologické zahrady a objevily se i v odborných publikacích. Jenže jména, s nimiž komise přišla, ještě vlastně nejsou oficiální a po kritice už se zřejmě mezi oficiální ani nedostanou. Výsledkem je tudíž naprostý chaos.

V případě papoušků by teoreticky mohla pomoci chystaná odborná publikace Jiřího Nožičky, Lubora Tomišky a Jana Sojky, kde se prý objeví „aktuální české názvosloví“. ČSO také zveřejnila tabulku, kde odborníci najdou jak starý, tak nový název těch druhů, které měly tu smůlu, že se jejich nová jména už objevila v nějaké odborné publikaci. A ostatní ptáci si budou pravděpodobně moci ponechat staré názvy, které vyšly v roce 2003 v knize Soustava a české názvosloví ptáků světa.

Zdroj: Zoo Praha, Česká ornitologická společnost, Ararauna.cz, Ekolist.cz.

Video, které jste mohli minout: Až 18 % hyen nepřežije drastický porod. V mnoha směrech jde o výjimečná zvířata

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora