24. července 2024 15:30

Velryba se opřela do sedmimetrové lodi a převrhla ji. Mrazivá událost byla natočena na mobil

Velryba potopila loď

Nevysvětlitelné chování předvedla šokovaným rybářům u pobřeží amerického státu New Hampshire obrovská velryba. Nečekaně se vynořila z vody, nalehla na sedmimetrový člun a vahou svého těla ho převrátila. Šokující záběry zachytil na svůj mobilní telefon rybář v sousedním člunu.

K incidentu došlo u pobřeží oblíbené turistické oblasti Odiorne Point State Park poblíž Portsmouthu na severu USA. Dva muži v napadené lodi byli vrženi přes palubu, vyvázli ale bez zranění. „Šel pod nás, na několik minut zmizel, a pak už jen víme, že udeřil do naší zádi,“ popsal střetnutí s mohutným kytovcem místní televizní stanici WMUR-TV rybář Ryland Kenney.

Přečtěte si také: Agresivní kosatky poškozují a potápějí jednu loď za druhou. V útocích se vzájemně školí

Samaritáni zasahují

Americká Pobřežní stráž zaregistrovala tísňové volání s informací, že se po útoku velryby převrhla sedm metrů dlouhá loď s otevřeným trupem. Oba muži ve člunu skončili ve vodě. „Milosrdný Samaritán zachránil obě osoby z vody. Žádná zranění nebyla hlášena,“ napsala Pobřežní stráž na sociální síti X.

V roli samaritánů se ocitli dva mladí bratři, kteří z vedlejšího člunu hrůzný incident pozorovali. „Viděl jsem, jak se objevil, a řekl jsem si ‚Vždyť narazí do lodi,’“ řekl novinářům Wyatt Yager. Jeho bratr Colin Yager mezitím celou událost natáčel na telefon. Na videu je také vidět, že oba bratři připoutali napadenou loď za svůj člun a vlekli ji do přístavu.

Média neuvedla, o jaký druh velryby se jedná, podle odborníků ale kytovec člun nejspíš vůbec nezaregistroval. „Když se na video pozorně podíváte, můžete vidět, že velryba má otevřenou tlamu,“ řekla stanici Sara Morris z mořské laboratoře Univerzity v New Hampshire. „Vypadá to, že se ve skutečnosti snaží chytit rybu.“

Mohlo by vás také zajímat: Kosatky u Gibraltaru „házely“ s lodí, nakonec ji poslaly ke dnu. Cestující vysvobodil tanker

V útocích na lodě jsou obecně nejaktivnější kosatky, které loví v organizovaných hejnech. Od května 2020 řádí jedna skupina kosatek v Gibraltarském průlivu, kde se s nimi setkalo už téměř 700 plavidel, většina z nich vyvázla bez vážnějšího poškození. Takové štěstí ale neměla 15metrová jachta, která se v květnu 2024 po četných úderech kytovců do trupu a kormidla potopila.

Zdroj: AP, CNN

Video, které jste mohli minout: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora