15. května 2024 13:55

Gang kosatek potopil další loď. Vědci nabízejí vysvětlení, co se děje

Útočná skupina kosatek v Gibraltarském průlivu řádí už od května roku 2020. Setkalo se s nimi už téměř 700 plavidel, většina z nich naštěstí vyvázne bez vážnějšího poškození. Plachetnice, kterou si vyhlédly tentokrát, ale tolik štěstí neměla.

Dva lidé na palubě patnáctimetrové plachetnice Alboran Cognac svůj zážitek popsali zcela shodně. Jejich běžnou, poklidnou plavbu marockými vodami v Gibraltarském průlivu z ničeho nic narušily prudké údery.

Kosatky do kormidla a boku plavidla narážely tak dlouho, že obojí poškodily. Do lodi začala téct voda. Posádka ihned rádiem požádala o pomoc. Její volání sice vyslyšel nedaleký ropný tanker a kapitán ji vzal na palubu, plachetnice ale byla po útoku kytovců tak zničená, že se potopila.

Hra nebo zlý úmysl?

Není to poprvé, co se v Gibraltarském průlivu něco takového přihodilo. Útoky kosatek na plavidla křižující jejich migrační cesty tam začaly už v květnu roku 2020. Od té doby tu vědci evidují téměř 700 setkání různých plavidel s těmito kytovci. Část z těchto střetů skončila nějakým poškozením lodí a už celkem sedm plavidel, včetně Alboran Cognac, se dokonce úplně potopilo.

Přečtěte si také: Monstrum z oceánu vyděsilo lidi na pláži. Tvor s trčícími kostmi překvapil i experty

Vědci netuší, proč gang kosatek dravých takto na lodi útočí. Hádají ale, že může jít o výsledek naučeného chování, protože jedna z vůdčích samic má špatnou zkušenost s lidskými plavidly. Stejně tak je možné, že si kytovci s loděmi chtějí jen hrát. Protože ale váží okolo tří tun a mají obrovskou sílu, loď omylem poničí. Na jednom se odborníci každopádně shodují: Pokud by kosatky skutečně chtěly lidi na lodi zabíjet, tak to dělají.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Scientific American, El País.

Video, které jste mohli minout: Expert popsal, kdy žralok zaútočí

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom