26. července 2024 16:10

Gigantické pásovce lidé před 20 000 lety snědli. Nové důkazy ukazují práci řezníků

Kladnou odpověď na otázku, zda se první lidé na jihu Ameriky mohli potkat s obřími glyptodonty, pásovci čeledi Glyptodontidae, poskytl nález fosilních pozůstatků vyhynulého obra. Vědci na nich identifikovali desítky stop po zpracování uloveného zvířete dávnými lidmi.

Nález neúplné kostry přibližně dvoumetrového pásovce rodu Neosclerocalyptus, který byl spíše menším zástupcem dnes vyhynulé skupiny, je převratný i z jiného důvodu. Fosilizovaným ostatkům pásovce objeveným v břehu malé řeky Reconquista v oblasti Buenos Aires přisoudila radioizotopová datace stáří 21 090 až 20 811 let, přičemž dosud se předpokládalo, že kolonizace americké pevniny začala nejdřív před 13 000 lety.

„Paleoenvironmentální rekonstrukce, stratigrafické popisy, absolutní chronologické datování kosterních pozůstatků a depozity naznačují relativně rychlý proces pohřbu kosterního materiálu v polosuchém klimatu během období dešťů,“ uvedli autoři studie zveřejněné v odborném časopise PLOS One.

Přečtěte si také: Děti na výletě objevily malého T-Rexe. Prohlédněte si nesmírně vzácný nález

V době, kdy si lidé pochutnávali na obřím pásovci, vrcholila poslední velká doba ledová. Vědci na kostech objevili 32 lineárních zářezů, které podle nich odkazují na práci pravěkých řezníků. Hlava pásovce na místě nálezu chyběla, což znemožnilo přesné druhové určení tohoto zástupce dávné megafauny.

Mohlo by vás také zajímat: Vědci odhalili datum, kdy na Zemi vymřou lidé. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Soumrak obrů

Největší zástupci obřích pásovců měřili 1,5 metru na výšku a 4 metry na délku (například Doedicurus). Jejich tělo kryl mohutný nepohyblivý krunýř tvořený stovkami kostěných šupin (osteodermů). Tyto až 2,5 cm silné šupiny kryly také hlavu, spodek těla, a dokonce i ocas. Některé druhy obřích pásovců měly konce opancéřovaných ocasů osazené dlouhými špičatými hroty, čímž pásovec získal účinnou zbraň proti predátorům.

Glyptodonti se vyvinuli na území Jižní Ameriky nejméně před 38 miliony lety. Když se pak před 2,7 miliony let vynořila Panamská šíje, která spojila Jižní Ameriku se Severní, rozšířili se pásovci spolu s mnoha dalšími živočišnými druhy také na sever. Všichni glyptodonti včetně rodu Neosclerocalyptus, jehož rozporcované ostatky byly objeveny v Argentině, společně s dalšími obry své doby, jako byli mamuti nebo obří lenochodi, před 12 000 lety na konci pozdního pleistocénu vymřeli.

Zdroj: PLOS One, CNN

Video, které by vás mohlo zajímat: Vzácný objev zachovalé fosilie mláděte dinosaura

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora