24. července 2024 13:35

Potvrzení „žraloci na koksu“ jsou hrozbou i pro člověka. Řeší se tři teorie, jak se jim droga dostala do těla

Jaké dopady může mít kokain na tělo žraloka? A jak se zvířeti mohl dostat do organismu?

Celkem třináct žraloků ostronosých, které vědci testovali u brazilských břehů, bylo pozitivní na drogy. Kokain měli zejména ve svalech a játrech, a to v hodnotách, které i stonásobně převyšovaly ty v minulosti naměřené u kteréhokoli jiného vodního živočicha.

Riziko pro lidi?

Žraloci ostronosí jsou v Brazílii vybranou pochoutkou a hrozí tak samozřejmě, že je i s kokainem v tělech nějaký nicnetušící člověk pozře. To by mohlo znamenat jistá zdravotní rizika. Jestli droga nějak ovlivňuje žraločí chování vědci netuší; panují ale jisté obavy, aby nebyli agresivnější. Nevědí ani, jak kokain působí na rozmnožovací systém či přímo na nenarozený plod těchto paryb.

Nemají zkrátka dost informací, protože je to poprvé, co se povedlo přítomnost kokainu ve žraločích tělech prokázat. V minulosti odborníci sice s kokainem spojili žraloky na Floridě, nakonec ale nepodali přesvědčivé důkazy. Tentokrát je ovšem už mají a data získaná Nadací Oswalda Cruze se zdají být neprůstřelná.

Čtěte také: Nejšílenější film roku! Český trailer Medvěda na koksu ukazuje geniální drsnou komedii

Dárečky od drogových kartelů?

Veřejnost pochopitelně nejvíc zajímá, jak se kokain do moře vůbec dostal. Odborníci prozatím operují s celkem třemi teoriemi: Buď to bylo kvůli nelegálním laboratořím, kde kokain vyrábějí, nebo skrze exkrementy drogových závisláků... anebo by zdrojem mohl být nelegální kontraband odhozený nebo spadlý do moře. Asi není třeba říkat, že tato teorie má nejvíce fanoušků z řad veřejnosti, odborníkům ale připadá nejméně pravděpodobná ze všech.

Zdroj: Science, BBC, Science Direct

Video, které jste mohli minout: Superrychlý žralok mako je perfektní predátor. Podívejte se na jeho ďábelské tempo

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora