21. července 2024 07:33

Velký bílý žralok je dokonalý stroj na smrt. Lachtan nemá nejmenší šanci

Žralok (1/2) - Velký bílý žralok na lovu

Existuje přibližně 536 druhů žraloků, ale když se na tyto tvory stočí diskuze, jeden z nich se vybaví prakticky každému. Velký bílý žralok je postrachem oceánů už miliony let.

Velký bílý žralok patří k těm největším predátorům, jací kdy v oceánech žili. A že zde žijí poměrně dlouho: nejstarší fosilní nález velkého bílého žraloka se pyšní úctyhodným stářím 16 milionů let a navíc se ukazuje, že se o loviště dělil s jistým pravěkým monstrem. „Megalodon koexistoval se žralokem bílým v časovém rámci zvaném raný pliocén a naše zinková data (izotopy zinku - pozn. red.) naznačují, že zřejmě skutečně zaujímali stejné postavení,“ tvrdí paleobiolog Kenšu Šimada z DePaul University v Chicagu, jeden z autorů studie zveřejněné v časopise Nature Communications.

Čtěte také: Moře zbarvené krví a mrazivé záběry. Žralok útočil na texaské pláži, zranil čtyři lidi

Šestý smysl

Přirozená výbava velkého bílého žraloka jej přímo předurčuje být neporazitelným strojem na zabíjení. Až sedmimetrový a tři tuny vážící žralok dokáže krátkodobě zrychlit na 56 km/h, a jak uvidíte v pořadu Žralok na Prima ZOOM, kde nemilosrdně uloví lachtana, oba faktory jsou během lovu rozhodující. Kromě toho disponuje také tzv. Lorenziniho ampulemi. Ty mu umožňují zaznamenat elektromagnetické pole, jež vytváří pohyb živých zvířat. Rozezná napětí o velikosti půl miliardtiny voltu, takže na krátkou vzdálenost zachytí tlukot srdce i u živočicha, jenž se nepohybuje.

Kromě toho umí přežít v chladných vodách díky schopnosti „úžasné sítě“ (latinsky rete mirabile), kdy svou studenější tepennou krev v pletenci cév ohřeje teplejší žilní krví. Některé části těla tím udrží až o 14 stupňů Celsia teplejší než okolní prostředí. Není divu, že svého konkurenta megalodona, jemuž se ochlazování prostředí stalo osudným, o hezkou řádku let přežil.

Mohlo by vás také zajímat: Žralok malohlavý žije stovky let. V jeho oku je zakousnutý parazit a má jedovaté maso

Před velkým bílým žralokem nejsou v bezpečí ryby, ptáci, plazi i někteří savci, a to včetně člověka. Proto jej lidé systematicky hubili a stanuli tak po boku kosatky dravé na pozici jeho jediných dvou predátorů. Velký bílý žralok oproti tomu na člověka systematicky neútočí, naopak jej Mezinárodní svaz ochrany přírody řadí mezi ohrožené druhy.

Zdroj: National Geographic/World Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom