9. září 2023 06:00

Velký bílý žralok zabije prchajícího lachtana za pár vteřin. Podívejte se na predátorův rychlý lov

Mocné oceány S1 (1) - Velký bílý žralok

Velký bílý žralok patří k nejsmrtonosnějším mořským predátorům. Jakmile se na kořist zaměří, nic před ním není v bezpečí.

Samotářský lovec amerických, jihoafrických či japonských pobřežních vod je s námi už poměrně dlouho, nejstarší fosilní nález je starý zhruba 16 milionů let. Zároveň patří se schopností krátkodobě zrychlit na 56 km/h k nejrychlejším žralokům vůbec, a když k tomu přičteme velikost do 7 metrů a váhu do 3 tun, máme tu neobyčejně houževnatého predátora. Má ale také pár zvláštních vlastností, které jeho pozici úspěšného lovce potvrzují.

Šestý smysl žraloka

Velký bílý žralok je například vybaven tzv. Lorenziniho ampulí, šestým smyslem, který mu umožňuje detekovat elektromagnetické pole, jaké vytváří pohyb živých zvířat. Rozezná napětí o velikosti půl miliardtiny voltu, takže na krátkou vzdálenost rozpozná tlukot srdce u tvora, který se nepohybuje. Zároveň disponuje vlastností zvanou rete mirabile, neboli „úžasná síť“. Znamená to, že svou studenější tepennou krev v pletenci cév ohřívá teplejší žilní krví, již zahřívá svalovou činností. Některé části těla tím udrží až o 14 stupňů Celsia teplejší než okolní prostředí. To se mu hodí v případě, kdy v chladných vodách pronásleduje například lachtana, což názorně uvidíte v pořadu Mocné oceány na Prima ZOOM.

Čtěte také: Čirá demence: Nová žraločí řežba se Stathamem vyráží dech

Kromě lachtanů loví velký bílý žralok také ryby, ptáky, plazy nebo savce. V ohrožení se ale může cítit i člověk. Alespoň to bylo důvodem, proč byl lidmi dlouhou dobu systematicky huben, a tak patřil člověk společně s kosatkou dravou do dvojice jeho jediných predátorů. Přitom ale člověka systematicky neloví, naopak je to právě velký bílý žralok, kdo je podle údajů Mezinárodního svazu ochrany přírody ohroženým druhem, který čelí vyhubení.

Zdroje: National Geographic / World Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom