25. července 2024 12:10
Adam Vala

Nejnebezpečnější ruské stíhačky dostaly vylepšení a jdou rovnou do akce

Cílem bylo zajistit, aby mohly letouny plnit úkoly v podmínkách moderní války. Raketa Kinžal, kterou může tento letoun nést, je obrovskou hrozbou pro Ukrajinu.

Ruské letectvo, část ruských vzdušných sil, oficiálně přijalo první várku modernizovaných stíhacích letounů MiG-31BM. Tuto zprávu oznámila Sjednocená letecká korporace 15. července 2024 a potvrdila tím první letošní dodávku tohoto modelu obávané stíhačky. „Letecká technika byla dodána v rámci zakázky ministerstva obrany. Po sérii pozemních a letových testů, které potvrdily stanovené požadavky, byly letouny odeslány na své stálé základny,“ uvedla Sjednocená letecká korporace ve své tiskové zprávě, kterou cituje portál Bulgarian Military.

Jak je zřejmé z úvodu, ruské letectvo aktivně nasazuje tyto stíhačky v konfliktu s Ukrajinou. Koncem minulého roku Moskva poprvé rozmístila letouny MiG-31 na Krymu, což podle ukrajinských analytiků podporuje vizi prezidenta Putina udržovat neustálé hlídky nad Černým mořem. Letouny mohou být navíc vybaveny hypersonickými střelami Kinžal a podle ruských zdrojů má jejich hlídkování nad Černým mořem s touto výzbrojí neutralizovat hrozbu ze strany ukrajinských střel HIMARS.

Několik verzí letounů

MiG-31BM je pokročilá varianta stroje MiG-31, nadzvukového stíhacího letounu vyvinutého konstrukční kanceláří Mikojan. Letoun je navržen k zachytávání a ničení vzdušných cílů ve vysokých rychlostech a nadmořských výškách, což z něj činí klíčovou součást ruské protivzdušné obrany. Rozměry letounu zahrnují délku 22,69 metru, rozpětí křídel 13,46 metru a výšku 6,15 metru. MiG-31BM pohání dva proudové motory Solovjev D-30F6, které poskytují potřebný tah pro dosažení vysokých rychlostí a operačních schopností. V oblasti avioniky je MiG-31BM vybaven pokročilými radarovými systémy, včetně radaru s fázovanou anténní mřížkou Zaslon-M, který umožňuje detekovat a sledovat více cílů současně.

Čtěte také: Americký pilot sestřelil čtyři nepřátelské MiGy za 30 minut. Misi tajili desítky let

MiG-31 existuje ve dvou konfiguracích: MiG-31K, který nese zmiňovanou raketu Kinžal – podle kódu NATO jde o raketu Dagger – a MiG-31BM, který bývá rovněž vybaven střelami vzduch-vzduch R-37M, schopnými zasáhnout vzdušné hrozby až do vzdálenosti 300 km. Tyto letouny jsou klíčové pro ochranu ruských vojenských objektů před ukrajinskými raketami jako Neptune, Storm Shadow/SCALP a ATACMS. Podle účtů na síti Telegram, které monitorují situaci na Ukrajině, každý vzlet MiGu-31 vyvolává vzdušný poplach v celé zemi, což bohužel eskaluje napětí a udržuje Ukrajince v neustálém stavu pohotovosti.

Zdroj: Bulgarian Military, Telegram

Video, které jste mohli minout: Záběry výbuchů a amerického obrněnce v akci. Kosíme ruský výsadek, komentují video Ukrajinci

Adam Vala