29. října 2023 06:00
Adam Vala

Rusové mají k dispozici nové MiGy. Nad jejich budoucností ale visí velký otazník

Modernizovaný bojový stroj přináší několik inovací a zlepšení.

Po pěti letech intenzivního vývoje a testování ruské letectvo konečně začalo využívat svůj nejnovější stíhací letoun MiG-35S. Může se zdát, že je tento krok důležitým milníkem nejen pro ruskou vojenskou sílu, ale i pro mezinárodní bezpečnostní scénu, skutečnost je ale trochu jiná. Vezmeme-li v potaz, že MiG-35S je v podstatě jen modernizovanou verzí letounu MiG-29, že Rusko využívá spíše stroje Su-30, resp. Su-35, a že si jich letectvo objednalo jen šest, historický okamžik se mění na moment plný otazníků.

Mohlo by vás zajímat: Stíhačka MiG-35 není novinkou, i když to Rusové rádi tvrdí. Má ale jednu velkou výhodu

MiG-35S má bohatou historii, která sahá až do 70. let minulého století. Přípravy tohoto stíhače byly zahájeny v reakci na požadavky ruského letectva na modernizaci bojových letounů. Díky dlouhodobému vývoji a několika iteracím MiG-29 se MiG-35S stal výsledkem technologického pokroku a inovací, díky kterému je řazen do generace 4+.

Práce na stíhači MiG-35S zahrnovaly zdokonalení aerodynamiky letounu, jeho radarového vybavení a výzbroje. Výsledkem je víceúčelový bojový letoun, který může provádět průzkum, blízký vzdušný boj a útočit na pozemní cíle. To činí MiG-35S extrémně flexibilním nástrojem v rukou ruských leteckých sil, které však už nějakou dobu kráčí odlišným směrem.

Ve výzbroji jsou totiž převážně těžší a modernější Suchoje, k nimž letectvo Ruské federace momentálně tíhne, a nic nenaznačuje, že by se doktrína měla měnit. Jediným bodem je cena Suchojů, která převyšuje cenu aktuálního letounu MiG-35S, ale podle analytiků tím Rusko jen naráží na velkou kolizi mezi efektivitou využití a mírou peněz, které by větší inklinaci k migům ušetřilo.

Zdá se proto, že stroje byly zařazeny do výzbroje v zásadě jen proto, že se kvůli invazi Ruska na Ukrajinu změnily poměry ve světě a o MiG-35S, který byl zamýšlen především jako vývozní artikl, už není zájem. Jak tedy bude tento letoun nasazen a jaký bude mít vliv na regionální či mezinárodní dění, zůstává otázkou, na kterou budeme dostávat odpověď postupně až v nadcházejících letech.

Zdroj: Defence Express

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom