25. července 2024 16:15
Adam Vala

Z ruského tanku se po zásahu dělostřeleckým granátem stala čoudící plechovka. Dron všechno natočil

Podívejte se na uspokojivý zásah ukrajinských dělostřelců. Putinův tank neměl šanci.

Ačkoliv se Rusové snaží během probíhající války na Ukrajině zacelovat mezery ve svém vojenském inventáři, Ukrajinci jim to zdárně ztěžují. Zářným příkladem byl nedávný zásah dělostřeleckého granátu Bonus, který si za svůj cíl vybral tank T-90M Proriv. Přestože je vybaven reaktivním pancířem Relikt, proti dělostřelecké munici mu to nemělo šanci jakkoliv pomoci. Zásah byl podle polského portálu TechWP přesný i díky použité munici, kterou Ukrajině dodalo Švédsko. Na úspěšný zásah se můžete podívat v přiloženém videu.

Čtěte také: Ukrajinci slaví zásah významného cíle. Poškodili poslední trajekt Rusů, spojoval je s Krymem

Přesný zásah

Z něj je patrné, že z tanku příliš nezbylo. Zásah byl přesný, vedený přirozeně shora, kde nebývá krytí pancířem nejsilnější, a vše trvalo jen několik sekund. Incident se odehrál v Záporoží a dokázal, že je zmiňovaný systém ochrany Relikt účinný jen proti menším projektilům či amatérským sebevražedným dronům. Jinak stroj původně ze 70. let minulého století, byť doplněn v rámci modernizací soudobými útočnými i obrannými prvky, nemůže síle dělostřelectva odolat.

Hlavní charakteristikou munice Bonus je přítomnost dvou samonaváděcích protitankových submunicí ve větším projektilu. Po jejím vystřelení se obal střely otevře přibližně 1 kilometr nad svým cílem, a obě submunice, z nichž má každá hmotnost 6,5 kilogramu, aktivují stabilizátory pro zajištění rovnoměrného letu. Před zásahem cíle, ve výšce přibližně 150 metrů, pak sepnou infračervené naváděcí systémy a munice se sama navede až do místa výbuchu. Dosah této munice je až 25 kilometrů, což umožňuje Ukrajincům útočit na ruské cíle z bezpečí a s minimální možností odhalit pozici děl dle místa odpalu.

Zdroj: TechWP, Militarniy Videonews

Video, které jste mohli minout: Záběry výbuchů a amerického obrněnce v akci. Kosíme ruský výsadek, komentují video Ukrajinci

Adam Vala