14. června 2024 07:00

Tank za 230 milionů je na Ukrajině skoro k ničemu. Vojáci popsali jeho problémy

Pancéřování amerických tanků M1A1 Abrams na Ukrajině selhává. Podle ukrajinských posádek, které tři desítky kolosů na nejžhavějším bojišti světa obsluhují, jsou tanky použitelné jen jako drahé dělostřelectvo.

Spolu s další vojenskou pomocí dodaly Spojené státy v září 2023 Ukrajině i 31 starších hlavních bojových tanků M1A1 Abrams. Bitevní kolosy měly spolu s německými Leopardy, britskými Challengery nebo polskými tanky PT-91 Twardy zajistit ukrajinské armádě mobilitu a dostatečnou palebnou sílu k ofenzívě proti ruským silám.

Přečtěte si také: Tanky jako ze Šíleného Maxe: Rusko posílá do boje podivné krabice

Dobře ukryté tanky

Jako první ze západních médií se k tankům Abrams nasazeným na východě Ukrajiny dostal na konci května 2024 štáb americké CNN. Ukrajinské posádky, které prošly výcvikem v Německu, maskovaly ve svých pozicích šest strojů v ceně 10 milionů dolarů za kus (230 milionů Kč) v hustém listí. Při hodnocení tanků, které na začátku nového tisíciletí smetly režim Saddáma Husajna v Iráku, si ukrajinští tankisté nebrali servítky.

„Jeho pancéřování v tuto chvíli nestačí,“ postěžoval si člen posádky s volacím znakem Joker. „Nechrání posádku. Dnes je to válka dronů. Jakmile tank vyjede, vždycky se ho snaží zasáhnout.“ Jeho spolubojovník Dnipro přikyvuje s tím, že tanky jsou terčem číslo jedna. „Bez obrany posádka na bojišti nepřežije,“ dodává.

Posádka také štábu CNN předvedla, jak se na poškozený tank snaží připevnit aktivní pancéřování tvořené pláty plastické výbušniny. Ty v případě zásahu vybuchnou, čímž vytvoří ochrannou protisílu, která střelu zneškodní. Reportáž CNN si můžete přehrát tady:

Válka dronů

Všech 31 amerických tanků M1A1 Abrams slouží na východní frontě u 47. mechanizované brigády. Už v dubnu 2024 ale Pentagon oznámil, že tanky Abrams byly z bojové linie staženy kvůli hrozbě ze strany dronů. Jak Rusko, tak Ukrajina využívají drony ve stále větší míře k průzkumu i ničení vojenské techniky i jednotlivých vojáků. Po internetu dokonce kolují videa zachycující, jak se drony ničí navzájem.

Masové nasazení dronů ale především zcela změnilo pohled na využití obrněné techniky na bojišti. Drony pancéřované kolosy snadno odhalí, operátoři pak na ně mohou navést palbu dělostřelectva nebo zaútočit sebevražednými drony s výbušninou. Ukrajinská posádka se o omezeních tanků Abrams dozvěděla hodně tvrdým způsobem, když v bojích kolem města Avdijivka, které Rusko nakonec v únoru ovládlo, přišel při proražení pancíře řidič o nohu.

Příliš složitý tank?

Dodávka tanků M1A1 Abrams na Ukrajinu byla předmětem prudkých debat zejména kvůli zajištění komplexního servisního řetězce, na němž jsou americké tanky závislé. Chybí náhradní díly na opravy, některé verze dokonce jezdí na letecký benzín. Tanky ale trpí i záludnými technickými obtížemi – například podle ukrajinských posádek může v mlze nebo dešti kondenzující voda zkratovat elektroniku uvnitř vozidla.

Problém je i s municí. „To, co máme, je spíše pro přímé souboje tank proti tanku, což se stává velmi zřídka,“ řekl Joker. „Mnohem častěji pracujeme jako dělostřelectvo. Potřebujete rozebrat stromořadí nebo budovu. Měli jsme případ, kdy jsme vypálili 17 ran do domu a ten pořád stál.“ Tento způsob nasazení těžkých tanků dokumentují i záběry M1A1 Abrams ostřelujícího ze vzdálenosti 3,4 km koksovnu v Avdijivce:

Mohlo by vás také zajímat: Vytoužená zbraň z USA na Ukrajině selhala. Rusové našli slabiny a moderní tank zesměšňují

Tanky bez letectva a dělostřelectva

Ukrajinské posádky amerických tanků frustruje poznání, že kolosy vznikly v souladu s vojenskou taktikou používanou státy NATO. Ta předpokládá, že před nástupem pěchoty a tanků na bojiště bude nepřítel konfrontován s letectvem a dělostřelectvem. Ukrajinci ale letectvo prakticky nemají, dělostřelectvo pak trpí nedostatkem munice. „Máme jen ten tank, a to je problém,“ postěžoval si Joker.

Chabý výkon amerických tanků na bojišti rychle rozpoznala ruská propaganda, která jim říká prázdné plechovky. Jeden stroj se Rusům dokonce podařilo ukořistit a poškozený tank se pak účastnil přehlídky zničené techniky v Parku vítězství v Moskvě.

Zdroj: Newsweek, CNN

Video, které jste mohli minout: Tank Václav řádí na Ukrajině. Podívejte se na unikátní záběry, jak likvidoval okupanty

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom