3. června 2024 13:25

Na Ukrajině řádí americký Bushmaster. Podívejte se, jak drtivou palbou ničí ruské obrněnce

Obrněná vozidla M2A2 Bradley vyzbrojená rychlopalným kanónem ráže 25 mm M242 Bushmaster zůstávala dlouho ve stínu hlavních bojových tanků M1A1 Abrams. Praxe z ukrajinského válčiště ale ukazuje, že účinnost těchto rychlých a méně nápadných bojových vozidel na bojišti je proti tankům výrazně vyšší.

Jak zjistila americká CNN, všech 31 tanků Abrams nasazených na Ukrajině se zpravidla drží stranou přímých bojů a musely se smířit s méně důstojnou rolí dělostřelectva. Důvodem jsou hlavně drony. „Jakmile tank vyjede, okamžitě se ho snaží zasáhnout,“ popsal jeden z příslušníků ukrajinské 47. mechanizované brigády ruskou taktiku.

Přečtěte si také: Postrach ruských tanků míří na Ukrajinu. Americká chlouba už má na kontě stovky zničených strojů

Naproti tomu mediálně i fyzicky méně nápadná bojová vozidla pěchoty M2A2 Bradley, jichž ukrajinské ozbrojené síly dostaly už více než 300 kusů (a další jsou v rámci nejnovějšího balíku vojenské pomoci na cestě), zaznamenávají na bojišti významné úspěchy. Kromě vysoké manévrovatelnosti a pokročilých zaměřovacích systémů má na tom největší zásluhu jejich hlavní zbraň, kanón M242 Bushmaster. Jeho palebnou sílu můžete vidět na videu zachycujícím likvidaci dvou ruských transportérů BTR-82 osazených pěchotou:

Zbraň proti Sovětům

Transportéry M2 Bradley vznikly ještě za studené války s jediným cílem – čelit sovětské obrněné technice. Vyrábět se začaly v roce 1980 a poprvé se předvedly ve válce v Zálivu, kde spolehlivě ničily obrněné jednotky Saddáma Husajna vybavené zbraněmi ze Sovětského svazu, a stejně účinné jsou i dnes na Ukrajině.

Pásový M2 Bradley se při váze 22-27 tun (v závislosti na verzi) může pohybovat rychlostí až 66 km/h a kromě Bushmastera je vybaven koaxiálním kulometem M240 ráže 7,62 mm a protitankovými řízenými střelami TOW. Kanón Bushmaster má kadenci palby až 500 ran za minutu, účinný dostřel je 3 000 metrů, maximální pak 6 800 metrů. Zásobování municí zajišťuje dvojitý pás. Podívejte se, jak se Bushmaster nabíjí a jak se z něj střílí:

Munice je klíčová, k dispozici jsou dva základní typy a několik dalších verzí. Protipancéřová střela M791 (APDS-T) ničí lehce obrněná vozidla, samohybné dělostřelectvo a vzdušné cíle, jako jsou vrtulníky a pomalu se pohybující letadla. M792 (HEI-T) dokáže efektivně ničit nepancéřovaná vozidla a vrtulníky a likvidovat pozice protitankových střel na vzdálenost 2 200 metrů.

Kdo útočí, počítá se ztrátami

Obrněná vozidla M2A2 Bradley byla navržena tak, aby v útoku udržela krok s tanky Abrams, na bojiště dopravila až sedm plně vyzbrojených vojáků a podporovala je palbou svého kanónu. Jak připomíná časopis Forbes, tato schopnost dává Ukrajincům možnost přecházet do protiútoku. Typická ukrajinská obranná taktika využívá linie překážek k narušení postupu nepřítele a vytváří mezi svými jednotkami a nepřítelem odstup. Poté se na nepřítele z dálky vrhne dělostřelectvo.

Mohlo by vás zajímat: Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, jak se mu zachce. A to se špatně zastavuje, říká expert

O tom, že Ukrajinci na rozdíl od tanků Abrams transportéry Bradley v boji skutečně používají, svědčí i jejich rostoucí ztráty. Podle nezávislého webu Oryx ztratila Ukrajina do května 2024 nejméně 39 Bradleyů, dalších 40 bylo poškozeno a čtyři ukořistěny Rusy.

Zdroj: Forbes, CNN

Video, které jste mohli minout: Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny. Štáb CNN přihlížel noční akci

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom