16. května 2024 13:10

Tanky jako ze Šíleného Maxe: Rusko posílá do boje podivné krabice

Rusové nasadili želví tanky, dlouho nevydržely

Válka dronů, která momentálně probíhá na Ukrajině, přinutila Rusy k nečekané improvizaci – do boje posílají stále více obrněnců opatřených podivnými kovovými kryty. Takzvané „želví tanky“ vypadají možná na první pohled komicky, přesto jsou do jisté míry účinné.

Na záběrech, které se stále častěji objevují na sociálních sítích, si jich okamžitě všimnete. Věže i korby želvích tanků zakrývají shora i ze stran kovové konstrukce, takže ani není snadné poznat, jaký typ obrněnce je pod nimi. Jak to vypadá uvnitř upravených ruských tanků, se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Dron precizně hodil granát do poklopu jedoucího ruského tanku. Podívejte se na trefu za 67 milionů korun

Věž se nemůže otáčet a řidič i střelec mají omezený výhled. Dodatečné „pancéřování“ navíc tank zpomaluje. Na druhou stranu viditelně „po domácku“ sestavené kryty jsou podle časopisu Forbes adaptací na jedinou významnou hrozbu, kterou při nedostatku dělostřelecké munice Ukrajina disponuje, a tou jsou roje většinou menších FPV dronů vybavených trhavinou nebo také jen obyčejným ručním granátem.

Dalším účelem podivných nástaveb je pak ochránit pěchotu, která se na bojiště tankem dopravuje. Doba se posunula, ale ruská taktika stále využívá zkušeností z druhé světové války, kdy se na tancích přepravovaly celé hrozny samopalníků. Navíc mnohé z ruských želvích tanků zachycených na videích na jaře 2024 před sebou tlačí válce sloužící k odminování cesty:

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajina stahuje americké abramsy. Měly být klíčovou zbraní, Rusové je ale efektivně ničí

Funkce speciálních tanků připomínajících postapokalyptické stroje z filmové série Šílený Max se tak vzájemně doplňují. Rusové je s oblibou zařazují do čela útočné obrněné kolony, aby prorazily cestu, v relativním bezpečí dopravily pěchotu na bojiště a tam ji případně podpořily palbou svých děl.

Zdroj: Forbes, Armourer's Bench

Video, které jste mohli minout: Záběry ohnivé demolice stomilionového tanku

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom