21. března 2023 06:00

Dron precizně hodil granát do poklopu jedoucího ruského tanku. Podívejte se na trefu za 67 milionů korun

Ukrajinský dron si počíhal na ruský tank

Válku na Ukrajině charakterizuje maximální nasazení dronů všech typů. Od velkých bezpilotních letadel za miliony korun schopných nést a odpalovat řízené střely po malé a levné drony za pár tisíc upravené k prostému účelu – s pomocí online přenosu obrazu z kamery shodit granát přesně na cíl.

Skutečného mistrovství dosáhli ukrajinští operátoři v ovládání takzvaných FPV (first person view) dronů. Ty jsou vybavené kamerou a operátor je díky online přenosu může s pomocí speciálních brýlí ovládat tak, jako by seděl přímo v kokpitu. Taková práce s dronem vyžaduje nejen kvalitní online spojení, ale především značnou zkušenost, kterou je možné získat třeba tréninkem na simulátoru.

Realita války na Ukrajině ale cvičí obsluhy těchto dronů rychleji než jakýkoliv simulátor. Precizní práci například odvedl operátor ukrajinské 54. brigády, když granátem zasáhl otevřený poklop velitele jedoucího ruského tanku T-80BV. Použitý RPG náboj (Rocket-Propelled Grenade) rozhodně nebyl konstruován pro útok dronu a strefit s ním tak malý cíl, který je navíc v pohybu, není vůbec snadné.

Více k tématu: Ruský voják řádil na Donbasu s RPG. Dron na něj shodil výbušninu, která okupanta smetla

Primárně jde o část průbojné hlavice do protitankového granátometu RPG-7, která se vystřelovala z odpalovací trubice ráže 40 mm a s poměrně vysokou účinností dokázala na vzdálenost 150 metrů probít pancíř o síle 200 mm. Normálně je granát vážící 2,2 kg opatřen ještě raketovým motorem na tuhá paliva, který po vymrštění střely z výmetné trubice hoří několik sekund. Dráhu letu přitom korigují stabilizační křidélka.

Nebezpečná pancéřovka

Oblíbenou pancéřovku RPG-7 vyráběl Sovětský svaz od roku 1961 a používala se v desítkách zemí světa. Pro svou jednoduchost a snadnou údržbu si ji oblíbili hlavně příslušníci různých povstaleckých skupin – dokázala si totiž poradit i s vyspělou západní technikou. Mohli jsme to vidět třeba při nepovedené operaci amerických sil v Mogadišu v říjnu 1993, kdy šly po zásazích z RPG-7 k zemi dva vrtulníky Sikorsky UH-60 Black Hawk. Událost poměrně věrně ztvárnil režisér Ridley Scott ve válečném filmu Černý jestřáb sestřelen (2001).

Mohlo by vás zajímat: Odkud jsou řízeny smrtící americké drony? Jejich výstroj lze srovnávat s bojovým vrtulníkem

FPV drony se používají nejen k freestyle kličkování zajímavou scenérií (typicky třeba úzkým prostorem mezi stromy nebo domy) nebo natáčení videa, ale také k poměrně adrenalinovým závodům. Dron pohánějí čtyři vrtule a podle výkonu a náročnosti vybavení se jeho cena pohybuje od 4 000 až po několik desítek tisíc korun. Hodnota zničeného ruského tanku T-80BV je přitom kolem 3 milionů dolarů, tedy víc než 67 milionů korun.

ZDROJ: DroneXL

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom