5. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Rekordní trefa ukrajinského odstřelovače. Video odhaluje nejdelší zásah z téměř 4 kilometrů

Ukrajinský odstřelovač přepsal tabulku nejdelších zásahů. Pomohla mu k tomu zbraň domácí výroby.

Na konci roku 2022 vstoupil do historických tabulek nejdelších zásahů odstřelovačů neznámý ukrajinský voják, který zasáhl svůj cíl na vzdálenost 2 710 metrů. Zařadil se tím na třetí místo za australského a kanadského vojáka, kteří si úspěšný zásah připsali ze vzdálenosti 2 815, respektive 3 540 metrů.

Nyní však vstupují do tabulky Bezpečnostní služby Ukrajiny znovu, tentokrát však už na první místo. V listopadu 2 023 se neznámému ukrajinskému vojákovi podařilo zneškodnit svůj cíl, který se nacházel 3 790 metrů daleko.

Mohlo by vás zajímat: 5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

Zpráva o rekordním zásahu se začala šířit prostřednictvím sítě Telegram a následně i dalšími kanály. Ty potvrzovaly nejen vzdálenost, ale také příslušnost vojáka ke speciální jednotce a použitá zbraň. Díky ní je rekord minimálně v očích Ukrajinců ještě velkolepější, protože voják střílel antimateriálovou zbraní Volodar Obriju neboli Vládce obzoru domácí výroby.

Zbraň pochází z kyjevské zbrojovky Majak, její hmotnost činí 16 kilogramů a jde o výsledek spolupráce ukrajinských, amerických a britských expertů. Zásah pak kromě hlášení Bezpečnostní služby potvrzuje také video, na kterém je zneškodnění ruského vojáka ve tříčlenné skupině poměrně dobře patrné.

Zdroj: Independent, Forces.net, Twitter/Yuri Chernomorets

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom