5. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Na Ukrajině řádí tankový Frankenstein. Video odhaluje monstrum stvořené ze tří ruských strojů

Na konci října 2023 se na internetu objevilo video, ve kterém se vojáci ukrajinské armády chlubí s velmi zvláštním tankem. Jde o hybrid, doslova o tankového Frankensteina, který byl poskládán hned ze tří zajatých ruských tanků.

Pokud se ve vojenské technice vyznáte, je vám zřejmé, že jde o podivnou variantu tanku T-72, konkrétně jeho verzí B1 a B3, které se od sebe výrazně liší kvalitou výzbroje i použité techniky, ani tady ale skládanka nekončí.

K tématu: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Tanková skládačka

Jak si všiml vojenský odborník Rob Lee, kromě několika částí tanků T-72 využívá objevený Frankenstein kola z tanku T-62, čímž se stává skutečně zvláštním a unikátním kouskem výbavy ukrajinské armády. Jak přesněji popisuje například Forbes, tank slouží ve 4. tankové brigádě a konkrétně se skládá z korby tanku T-72B3, věže ze starší verze T-72B1 a zmiňovaných součástí podvozku ještě zastaralejšího T-62.

Pokud bychom se podívali na specifikaci a možnosti použitých tanků, znamená to mísení hned několika různých technologií, jako je moderní reaktivní pancíř Kontakt-5, s méně efektivní věží se zastaralým optickým zaměřovacím systémem. Životaschopnost tanku je ale očividně velká, protože při zpětném prohlížení fotografií byl tento hybrid objeven už v materiálech z března 2023. Nyní se však objevil podrobněji ve videu a odborníci i nadšenci z řad amatérů si jej mohli podrobněji prohlédnout.

Bohužel, v kontextu použití tohoto tanku a skutečnosti, že k téhle skládačce vůbec došlo, je nutné poukázat na to, že Ukrajina rozhodně nemá techniku na rozdávání. Naopak, je kriticky závislá na dodávkách tanků i dalších zbraní ze sousedních zemí a Forbes vypočítává, že bude potřebovat stovky nových tanků, aby došlo k nahrazení dosavadních ztrát.

Zdroj: Forbes, Rob Lee, Military Today

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom