13. října 2023 06:00

Nově odhalený izraelský tank působí jako vynález ze sci-fi filmu. Podívejte se, co všechno umí

Pět let trval Izraelcům vývoj nejnovějšího tanku Barak, teď první kusy zamířily k bojovým jednotkám. Barak je pokročilou verzí hlavního bojového tanku Merkava IV, který patří k nejlepším na světě.

Barak znamená v hebrejštině blesk, zároveň ale jde o jméno dávného válečníka, který podle starozákonní Knihy soudců porazil armády Kananejců.  A úplná nadvláda na bojišti je i cílem páté generace vývojové řady Merkava. Jaké prvky do nového supertanku Izraelci začlenili?

Především jde o využití umělí inteligence (AI). Ta zpracovává obrazová a radarová data získaná z přístrojů vlastního tanku, ale také z jiných prostředků na bojišti, jako jsou další tanky, obrněná vozidla, letadla nebo drony. Díky tomu má posádka perfektní přehled o tom, kde se nacházejí spojenecké jednotky a hlavně cíle a jakého jsou charakteru.

Přečtěte si také: Palestinci zničili nejobávanější zbraň Izraele za 4,5 milionu dolarů. Video s explozí obletělo svět

AI pak může navrhnout pořadí, v němž mají být cíle ničeny, i odpovídající zbraně a typ munice. Také dokáže vyhodnotit blížící se střely a řídit vlastní pasivní a aktivní systémy ochrany nebo zajistit natočení tanku.

Tank pro boj ve městě

Barak je vyzbrojen podobně jako Merkava IV, tedy 120mm kanónem, jedním kulometem ráže 12,6 mm a dvěma kulomety ráže 7,62 mm. Kromě toho může posádka využít i zevnitř obsluhovaný 60mm minomet. Naprosto klíčovou zbraní je ale helma s pohybovými senzory a s průhledovým displejem, která je odvozena od taktické přilby pilotů F-35 Lightening II.

Systém obsluze tanku pomocí kamer a senzorů umístěných kolem vozidla snímá a v reálném čase přenáší barevný obraz okolí v okruhu 360° do průhledového displeje střelce anebo velitele. Posádka tak pozoruje venkovní situaci skrz vozidlo, přičemž kontury vnitřního prostoru tanku jsou zachovány. Jak systém nazývaný Iron Vision funguje, můžete vidět na výcvikovém videu:

Zásadní výhodu přináší tento systém v boji ve městě, například v Pásmu Gazy ovládaném extrémistickou organizací Hamás. Posádka vůbec nemusí otvírat poklopy nebo se rozhlížet průzory. Mrtvé úhly kolem vozidla, do nichž by se mohli schovat útočníci s granáty, minami nebo protitankovými střelami, prakticky neexistují. Barak tak může vést efektivní boj s pěchotou, dělostřelectvem a obrněnými jednotkami na velmi krátkou vzdálenost, což boje v ulicích vyžadují.

Mohlo by vás také zajímat: Zbraně Hamásu proti Izraeli? Motorové padáky, americké pušky i ukrajinská dronová taktika

Izrael v průběhu roku 2023 vyzbrojil tanky typu Barak (někdy se označují jako Merkava Mk V Barak) 82. prapor 401. obrněné brigády a testuje jejich schopnosti. Podobně jako předchozí úspěšnou verzi Merkava IV tank ovládá čtyřčlenná posádka, přičemž řidič sedí v levé části korby. Motor je vpředu, což zesiluje ochranu posádky.

Zdroj: Military Today, Defence News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom