27. září 2023 16:45

Česko oficiálně kupuje 24 amerických letounů F-35. Na první z nich si ale počkáme

Vláda ČR schválila nákup 24 amerických letounů F-35, celková částka se vyšplhala na astronomickou hodnotu.

Po několika letech dohadů o modernizaci českého bojového letectva je jasno. Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 150 miliard korun, přičemž částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. První stroje budou hotovy v roce 2029, všech 24 letadel bude v Česku do roku 2035.

Přečtěte si také: Stíhačka F-35B zvládne kolmý start jako málokdo. Pokochat se teď mohou i Češi

Nabídka na letouny, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu do roku 2034 dosáhla 106 miliard korun a bude postupně hrazena v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde podle Černochové na infrastrukturu, palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

Ministryně Černochová upozornila, že částka 150 miliard korun zahrnuje veškeré náklady, a ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude podle ní činit necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu. Součástí nákupu má být také podíl českého průmyslu, celkově je pro české firmy připraveno 14 projektů průmyslové spolupráce.

Nový standard NATO

Americký bojový letoun 5. generace Lockheed Martin F-35 Lightening II nahradí 14 švédských stíhaček JAS-39 Gripen, které si Česko dlouhodobě pronajímá. Oba typy strojů ale budou nějakou dobu provozovány souběžně.

Letoun F-35, který poprvé vzlétl 15. prosince 2006 a v jehož konstrukci se využívají technologie stealth, do své výzbroje zařadila kromě Spojených států i letectva v Dánsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku a Velké Británii. Mimo členské země NATO F-35 provozují také Izrael, Japonsko, Jižní Korea a Austrálie.

Další státy Severoatlantické aliance si letouny F-35 objednaly a čekají na dodávku prvních kusů. Jde o Belgii, Kanadu, Finsko, Německo a Polsko, z dalších zemí uzavřely smlouvy Švýcarsko a Singapur. Mezi potenciální zákazníky z řad aliančních států patří vedle České republiky také Rumunsko a Řecko.

Zdroj: ČTK, Breaking Defence

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom