21. července 2022 09:45

Jak vypadá letecká výzbroj české armády? Tady je přehled našich stíhaček, vrtulníků a letadel

České letectvo provozuje celkem 108 letadel, z nichž jen malá část je bojových. Těm kraluje letka 12 švédských víceúčelových letounů Saab JAS 39 Gripen, které má ale AČR jen pronajaté. Zdaleka nejpočetnějším bojovým letadlem jsou lehké bitevníky Aero L-159 ALCA české provenience. Podle AČR je v aktivní službě 16 jednomístných a 8 dvoumístných strojů.

Co dovede česká ALCA

Advanced Light Combat Aircraft, tedy ALCA, slouží především k podpoře pozemních vojsk, vedení průzkumu a do jisté míry i ke vzdušnému boji. Pilot letounu sedí v lehce pancéřované pilotní kabině na vystřelovací sedačce VS-2B, která ho dokáže katapultovat v nulové výšce při nulové rychlosti.

Letoun je prošpikovaný pokročilou avionikou včetně italského víceúčelového dopplerovského radaru FIAR Grifo L. Dosahuje rychlosti 936 km/h a díky 2000 litrům paliva umístěným ve čtyřech vnitřních nádržích má dolet 1570 km, s přídavnými nádržemi dokonce 2530 km. L-159 ALCA může na jednom podtrupovém a šesti podkřídelních závěsnících nést bohatý výběr zbraní od klasických pum a raketových bloků až po řízené protizemní nebo protiletadlové střely.

S gripenem v zádech

JAS-39 Gripen je jednomístný jednomotorový středoplošník s jednoduchým deltakřídlem a plně stavitelným plovoucím předkřídlem. Stíhačka vyniká především množstvím informací, které dokáže pilotovi nabídnout, případně promítnout do přilbového zaměřovače nebo brýlí pro noční vidění. Počítačový systém letadla je tvořen více než 30 speciálními jednoúčelovými počítači, třemi systémovými a jedním hlavním řídicím počítačem.

Základní výzbrojí gripenu je kanón Mauser Bk-27 s nastavitelnou kadencí 1100-1700 ran/min se 120 náboji v zásobníku. Do protiletadlových soubojů může letoun nasadit řízené střely AIM-120 AMRAAM a AIM-9 Sidewinder, k přímé letecké podpoře pozemního vojka nebo ničení pozemních cílů používá řízené střely AGM-65 MAVERICK. Může být ale vyzbrojen i protilodními střelami a víceúčelovými kontejnerovými zbraněmi. Podívejte se, jak vypadá cvičný zásah gripenů proti nekomunikujícímu letounu:

Na obzoru jsou americké F-35

Vojenské letectvo by ale mělo v budoucnu spoléhat na úplně jinou sílu. Jeho páteří se možná stanou americké bojové letouny F-35 Lightning. Česká vláda se chce do října dohodnout s americkou stranou na podmínkách nákupu 24 letadel, které by měly gripeny nahradit. Na jejich využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027, poté může využít dvouletou opci. Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, takže nejspíš půjde o nejdražší armádní nákup moderní historie.

Americký Lockheed Martin F-35, jehož prototyp se poprvé vznesl do vzduchu 15. prosince 2006, se postupně stává novým standardem ve výzbroji USA a jejich spojenců. Bojový letoun, v jehož konstrukci se používají technologie stealth, už koupily třeba Velká Británie, Itálie, Japonsko, Nizozemsko nebo Izrael. Tyto radarem obtížně zjistitelné stíhačky páté generace si už objednalo také Polsko a v nedávné době tyto stroje vyhrály výběrová řízení ve Finsku, Švýcarsku nebo Německu.

Nové vrtulníky a transportní letadla

Významnou složku českého letectva představují vrtulníky. Nejpočetnější jsou původně sovětské transportní stroje Mil Mi-8, kterých je v provozu 19, a bitevní Mil Mi-24 (v sovětské exportní verzi označované jako Mi-35). Těch může české letectvo nasadit 15 s tím, že se počítá s jejich postupným vyřazením a nahrazením americkými stroji.

V roce 1996 získala Armáda České republiky i letku 11 transportních polských vrtulníků PZL W-3 Sokół, z nichž byl jeden po nehodě 12. února 2001 vrácen polské straně. Poláci za vrtulníky dostali deset sovětských stíhacích letounů MiG-29, které u nás zbyly po rozpadu Československa.

Dramatickým posílením výkonnosti našeho vrtulníkového letectva bude osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper, které Česko v roce 2019 nakoupilo za 14,5 miliardy korun ve Spojených státech. Stroje pro české letectvo jsou už ve výrobě a měly by být dodány v roce 2023, kdy nahradí stárnoucí bitevní vrtulníky Mi-24/35. Ty už se částečně ocitly na Ukrajině, kam je česká vláda věnovala.

Transportní letectvo provozuje čtyři české turbovrtulové letouny Let L-410 Turbolet, dva Airbusy A-319 a šest španělských dvoumotorových transportních letadel CASA C-295. Do vládní letky je zařazen i jeden kanadský Bobardier Challenger 600 series. Letectvo by rádo svou transportní kapacitu posílilo nákupem jednoho stroje Airbus A330.

ZDROJ: Ministerstvo obrany a Armáda České republiky

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Armáda České republiky Mil Mi-24 Lockheed Martin F-35 Lightning II Aero L-159 Alca

Populární filmy na Prima Zoom