10. října 2023 13:10

Totální destrukce nejlepšího ruského tanku: Po obří explozi z něj zbyly jen ohořelé trosky

Záběry masivní exploze a požáru: Rusové si zničili vlastní tank. Kyjev jejich čin uvítal

Tříčlenná posádka ruského tanku se na polích u Makijivky v Luhanské oblasti snažila při ostřelování ukrajinských pozic svým 50 tun vážícím strojem stále manévrovat, ohnivé zkáze přesto neunikla.

Když nepočítáme tanky T-14 Armata, které se sériově nevyrábějí a do bojů na Ukrajině zasáhly jen v omezeném počtu kusů a pouze v roli dělostřelecké podpory, zůstává T-90M nejmodernějším ruským tankem na bojišti. Zničení jednoho z cenných strojů (tank stojí kolem 4,5 milionu dolarů) ukázalo na svém oficiálním účtu na sociální síti X ukrajinské ministerstvo obrany:

Přečtěte si také: Postrach ruských tanků míří na Ukrajinu. Americká chlouba už má na kontě stovky zničených strojů

Analytik z amerického Centra námořní analýzy (CNA) upřesnil, že k akci došlo v okolí vesnice Makijivka v Luhanské oblasti. Tank podle něj zasáhla protitanková střela a úspěch připsal ukrajinské 66. brigádě.

Explozivní munice

Tank T-90M má munici umístěnou za pancéřovou přepážkou ve speciálním boxu v zadní části věže. Tato úprava má zabránit explozi munice při zásahu tanku, což hlavně u předchozích modelů T-72 často vedlo k mohutnému výbuchu a odhození celé věže desítky metrů daleko. Jak je patrné z videa, v případě tanku zničeného u Makijivky ale tato úprava posádku nezachránila.

Tank má pro svůj 125mm kanón k dispozici 43 střel různého typu, pro kulomety ráže 12,7 mm a 7,62 mm je pak připraveno 300, respektive 1 250 nábojů. Na korbě a věži má T-90M umístěné bloky dynamické ochrany Relikt, které mají stroj chránit před protitankovými řízenými střelami.

Mohlo by vás také zajímat: Rusové zničili český tank i polského „Tvrďáka“. Záběry ukazují konec nevydařené akce Ukrajinců

Kolik tanků Rusko měsíčně vyrobí?

Podle serveru Oryx bylo k 10. říjnu 2023 na ukrajinském bojišti zničeno nebo ukořistěno 87 tanků T-90, z toho více než polovina ve verzi T-90M. Kromě tanků T-90 používá Rusko ve válce proti Ukrajině i tanky T-72 a T-80, kvůli vysokým ztrátám už ale ze skladů vytáhlo i zastaralé tanky T-62 a T-54/55, které pomáhaly potlačovat už maďarské povstání v roce 1956.

Na počátku ruské invaze na Ukrajinu se tanky typu T-90M objevovaly jen zřídka, jejich produkce ale stoupá. Továrna Uralvagonzavod v Nižném Tagilu pracuje od jara 2023 na tři směny a využívá i práci vězňů. Podle britského listu The Economist ale vyrobí měsíčně maximálně 20 nových tanků a osm dalších renovuje nebo vylepší. Rusko údajně pracuje na spuštění dvou dalších provozů, které by měsíční produkci tanků zvedly o dalších 37 strojů.

Zdroj: Military Today, Wavell Room, Defence Express

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom