21. září 2023 06:00
Adam Vala

Vypálí 20 granátů za minutu a je lehoučký. Nechtěný polský granátomet kropí okupanty na Ukrajině

Jednou z nejnovějších zbraní, kterou je možné zahlédnout na ukrajinských bojištích, je revolverový granátomet RGP-40. Zbraň původem z Polska si osvojili příslušníci speciálních jednotek bez ohledu na to, že granátomet ležel ve skladech výrobce a armáda našeho severního souseda je nechtěla využívat.

Granátomety RGP-40 byly problematické kvůli nesplnění požadavků polské armády, které však nebyly veřejně konkretizovány. Podstatné ovšem bylo, že si armáda objednala 200 kusů zmíněného granátometu, zaplatila za ně, ale nikdy je nevyzvedla, takže až do roku 2022 zůstávaly ve zbrojovce Zakłady Mechaniczne v Tarnówě. Pak ovšem polská vláda nechala granátomety poslat na Ukrajinu, kde rychle našly uplatnění.

Fotografie jako důkaz

Důkazem má být fotografie příslušníka speciálních jednotek, pořízená v červenci roku 2023. Voják drží v pravé ruce útočnou pušku AR-15 a v levé granátomet RGP-40. Všimli si toho i diskutující pod příspěvkem a ocenili spolupráci Ukrajiny s Polskem.

K tématu: České granátomety jsou skvělá zbraň, pochvalují si Ukrajinci. A žádají o další dodávky

Samotný granátomet se vyznačuje několika špičkovými vlastnostmi, jako je například jeho nízká hmotnost pouhých 6 kilogramů nebo možnost využívat granáty 40x46 a hlavně 40x51 mm MV s dostřelem až 800 metrů. RGP-40 se v mnohém podobá jihoafrickému granátometu M32 společnosti Milkor, včetně rychlosti střelby až 20 granátů za minutu. Přirozeně však s omezením pouhých šesti granátů v otočném revolverovém systému zásobníku.

Zdroj: Military Factory, SofMag, Zbiam

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom