4. října 2023 06:00

Obrovská exploze za 25 milionů korun. Ukrajinci zasáhli ruský obrněnec a nestačili se divit

Pásový obrněný transportér BMP-3 je často označován spíš za lehký tank než za bojové vozidlo pěchoty. Může za to silné pancéřování a smrtící 100mm kanón.

Ukrajinci na frontě natočili zkázu jednoho z nich po zásahu bezpilotním dronem 65. mechanizované brigády. K incidentu mělo podle amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA) dojít v Záporožské oblasti.

Přečtěte si také: Ruční granát zničil ruský tank za 108 milionů. Podívejte se na precizní ukrajinskou práci

Na videu je vidět mohutná exploze způsobená výbuchem munice volně uložené ve věži BMP-3, která po zásahu odlétla desítky metrů daleko:

Smrtící palebná síla

BMP-3 je modernizovanou verzí bojových vozidel pěchoty vyvíjených ještě Sovětským svazem, do služby bylo zařazeno v roce 1987. Pásové vozidlo navazuje na předchozí modely BMP-1 a BMP-2, na rozdíl od nich je ale vybavené věží s výkonným 100mm kanónem. Další výzbroj tvoří spřažený 30mm kanón a tři kulomety ráže 7,62 mm. Pancíř do tloušťky 35 mm může být posílen vnějším reaktivním pancéřováním.

Mohlo by vás také zajímat: Záběry katastrofické exploze tanku. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Vozidlo za 1,1 milionu dolarů (asi 25,5 milionu korun) dokáže protivníkovi působit velké potíže. Kromě mohutné palebné síly a vysoké rychlosti (na silnici zvládne až 72 km/h, v terénu 45 km/h) je schopné na bojiště dopravit a vysadit šestičlenné družstvo pěchoty. Je také obojživelné, ve vodě se pohybuje rychlostí 10 km/h.

Zdroj: Military Today, Army Technology

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom