26. července 2023 06:00

Ruční granát zničil ruský tank za 108 milionů. Podívejte se na precizní ukrajinskou práci

Dronový útok na Moskvu

Je možné zničit nejmodernější ruský tank za 108 milionů korun jediným ručním granátem? Ukrajinci předvedli, jak se to dělá.

Stroje T-90M jsou chloubou ruské armády a ta jimi na Ukrajině náležitě šetří. Příslušníkům ukrajinských speciálních sil se přesto podařilo jeden z tanků, jejichž cena se odhaduje na pět milionů dolarů, v přepočtu 108 milionů korun, kompletně zničit granátem za pár korun.

Přečtěte se také: Dron precizně hodil granát do poklopu jedoucího ruského tanku. Podívejte se na trefu za 67 milionů korun

Operátor dronu se zaměřil na stroj, který jeho posádka po najetí na protitankovou minu opustila na jaře 2023, a přesnou trefou do jednoho z otevřených poklopů ve věži dílo zkázy dokonal. Uvnitř tanku evidentně zůstala munice, která po dopadu granátu explodovala a způsobila katastrofální výbuch.

Ke zničení tanku mělo dojít v Marjince v Doněcké oblasti. Město, které mělo před ruskou invazí necelých deset tisíc obyvatel, přestalo v průběhu intenzivních bojů prakticky existovat. Velký podíl na tom měly ruské tanky, které systematicky střílely do budov. Tyto záběry z Marjinky pořídila dronem agentura AP:

Mohlo by vás také zajímat: Rusové zničili český tank i polského „Tvrďáka“. Záběry ukazují konec nevydařené akce Ukrajinců

Kolik má Rusko ještě tanků?

Ztráta tanku T-90M je pro Rusko citelná. Rusko od roku 1992 vyrobilo kolem 1 000 kusů T-90, jen část z nich ale byla modernizována na verzi T-90M Proryv. Modernizace zahrnuje hlavně vrstvený pancíř, který chrání věž a korbu, a také reaktivní pancéřování Relikt, díky němuž je stroj odolnější před protitankovými střelami. Tank je navíc vybaven infračervenými rušičkami, laserovými varovnými přijímači a vrhači zadýmovacích granátů.

Podle projektu Oryx, který se zabývá fotodokumentací ruských i ukrajinských ztrát, ztratilo Rusko od počátku invaze nenávratně nejméně 1 376 tanků. Dalších 121 jich bylo poškozeno, 116 opuštěno a 549 tanků ukořistili Ukrajinci. Vzhledem k tomu, že ruský prezident Vladimir Putin zahajoval 24. února 2022 invazi na Ukrajinu s přibližně 3 000 bojeschopnými tanky, domnívají se analytici, že se počet použitelných strojů snížil na polovinu.

Zdroj: CNN, Oryx

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom